Bulancak iskelesi’nde denize girmek adap ve usul ister.


Bu makale 2016-07-11 01:08:40 eklenmiş ve 93765 kez görüntülenmiştir.
Mehmet Yaşar

 

Cansimidi oyun oldu, ipleri ise çıtır

İskelede “YÜZMEK YASAK”, işte bu yüzden yasak!...

 

Lütfen eğlenceli iskelemizde doğru dürüst denize girin.cansimidi oyun olduğu ve iplerinin çıtır olduğu objektiflerimize yansıdı.  

 

Bulancak İskelesi'nde denize girmek yasak oluşunun sebebi yüzmesini bilmeyen ve iskele kültürü olmayanların nedeni ile yasaklandığını biliyor muydunuz?

 

İskelede yüzmek ve iskelede yüzmeyen Bulancaklı olmaz denilen dönemlerde iskelede yüzmek için abilerimizden izin alınarak yüzülürdü. İskelede yüzmek ve peşpeşe koşarak atlamak adeta bir şov niteliğindeydi.

 

İskeleyi gezen bölge halkı ayrıca yüzenleride seyretmeye gelirlerdi. O dönemlerde yüzenler birbirinden farklı atlayışlarla en güzel atlama yarışları yapılırdı. Belki peşpeşe 10-15 kişi aynı anda denize birbirinden bağımsız atlayarak denizi bembeyaz yaparlardı. Eskiden her yıl 1 Temmuz’da “Kapotaj Bayramı” kutlanırdı. Yağlı direklerden bayrak alma, yüzme yarışları ve en iyi altayan kişiler protokol tarafından belirlenirdi. Sizin anlayacağınız iskelede yüzmenin bir kültürü ve adabı vardı. Asla şort dışında denize girilmez ve iskelede yüzmek isteyenler ilk önce iskelenin girişinde büyük abileri tarafından kontrol edilerek iskelede yüzmesine izin verilirdi.  

 

bulancakhaber.net Genel yayın Yönetmeni Mehmet Yaşar’da o dönemlerde iskelede yüzmek için abisi tarafından iskelenin girişinde yüzüşü kontrol edilmiş, iskelede yüzmeyi hak kazananlardandır.

 

Şimdi bakıyorum da, donla atletle denize girenler, merdivenlerden tehlikeli bir şekilde denize atlayanlar ve daha birçok hoş olmayan ailelerin gezdiği alanda kumsalda, deniz kıyısında gibi oturanlar, görsel  çırkın görüntüler, birbirleri ile yapılan iğrenç şakalar. Ayrıca derede yüzercesine birbirlerine küfür ederek, kendilerinden başka kimse yokmuş gibi davrananlar. İşte bu yüzden iskelede denize girmek yasak.

 

Bir zamanlar Bulancaklı gençlerin eğlence yeri olan ve özellikle kapotaj bayramlarında yağlı direk ve yüzme yarışları ile ilçemizin sembolü olan İskelede yüzmek bir ayrıcalıktı. Gelin görün ki şimdilerde ailelerin sıkça gezdiği bu alanlarda yüzmek isteyen gençler eğlenceden çok kendi aralarında şakalaştığı ve aileleri hiçe sayarak uygunsuz bir biçimde denize girmelerinden dolayı iskelede denize girmenin yasaklandığı öğrenildi.

 

Yıllar önce İskelede denizde yüzmek için dersler alan ve iskelede, Karadeniz sahillerinde yüzebilirsin oluru aldığımız abilerimizin gözetiminde girdiğimiz İskelede şimdilerde çocuklar yüzmeyi eğlenceden çıkararak tehlikeli bir oyun haline getirdiler. İskelede denize atlamak gösteriyken şimdilerde denize girenlerin yanlış yerden atlarken ayakları kaysa taşa çakılacak anları gözler önüne seriliyor.

 

İskelede tüm bu olumsuzluklara rağmen, Bulancak halkının gezi yeri olan iskelede denize girenlerin uygunsuz ve birbirleriyle yaptıkları sözde şakalar yetmiyormuş gibi şimdi de iskeleye bırakılan CANSİMİDLERİNİ OYUN YAPAN, İPLERİ ÇITIR eden kendini bilmezler yüzünden hepten yasak olacağa benziyor.  

 

 

Yorumlar
Adınız :
E-Mail :
Başlık :
Yorumunuz :
Güvenlik :
Değiştir  
Toplam 0 yorum. Tüm yorumları okumak için tıklayın.
Diğer yazıları...
Köşe Yazarları
 ‹ 
 › 
E-Mail Bülten Kaydı
Döviz Kurları
Arşiv Arama
- -
Anket
Bulancak Haber
CANLI YAYIN
CANLI YAYIN
GÜNDEM
Kadına Şiddet
Anayasa Haberleri
Trafik Kazaları
Yerel Seçimler
SPOR
Galatasaray
Fenerbahçe
Basketbol Haberleri
Şampiyonlar Ligi
SİYASET
Recep T. Erdoğan
Devlet Bahçeli
Kemal Kılıçdaroğlu
AKP Haberleri
EĞİTİM
A.Ö.L.
Eğitim Portalı
Eğitim Haberleri
Eğitim Bakanlığı
DÜNYA
Avrupa Haberleri
Amerika Gündemi
Suriye İç Savaş
Arıkan Meselesi