FINDIK TARIMINDA ÇOCUK İŞÇİLER 1 BÖLÜM


Bu makale 2022-09-07 23:16:17 eklenmiş ve 978 kez görüntülenmiştir.
GİZEM ŞİMŞEK

Mevsimlik İşçiliğin Öteki Yüzü: Fındık Tarımında Çocuk İşçiler   (1.Bölüm)

Ağustos ayının gelmesi ile Karadeniz’in sahil şeridinde, özellikle Ordu ve Giresun illerinde başlayan hareketlilik fındık hasadının başladığının habercisidir. Hasadı, kurutulması, patoza verilmesi derken yaklaşık iki ay süren bu hareketlilik farklı bölgelerden gelen mevsimlik tarım işçileri ile illerde sosyal ve ekonomik yapıyı kısa bir dönemde olsa etkilemektedir. Diğer yandan mevsimlik tarım işçiliğinin de çözümlenmemiş sorunları mevcuttur. 

Çocuk işçiliği, mevsimlik tarım işçiliğinde karşılaşılan ve çözümlenmesi gereken önemli bir konudur. Bu konunun çözüme ulaşması ise ancak mevcut durumun ve yapılabileceklerin tespiti ile mümkündür. Diğer sektörlere göre denetim mekanizmalarının yetersiz kaldığı tarım sektöründe, çocuk emeğinin yaygın bir şekilde kullanıldığı bilinmektedir. Fındık hasadında çalışan çocuk işçiler ise üç grup halinde karşımıza çıkmaktadır. Bu gruplar aile veya akrabalarının bahçesinde çalışan çocuklar, bölgede yaşan ve yerli işçi olarak çalışan işçilerin çocukları ve fındık hasadında çalışmak üzere farklı bölgelerden gelen göçmen işçi çocuklarıdır. Aile veya akraba bahçelerinde çalışmakta olan çocuklar ile yerli işçilerin çocukları küçük yaşlarda çoğunlukla kendilerinden küçük kardeşlerinin bakımını üstlenmekte, ileriki yaşlarda ise ailesine yardım için çalışmaktadır. Büyüdüklerinde ise okul, iş gibi nedenler ile farklı bölgelere göç ettiklerinden fındık hasadında çalışmanın büyük ölçüde azaldığı görülmektedir. Bu noktada fındık hasadında göçmen mevsimlik işçilere olan ihtiyaç artmakta ve dolayısıyla çocuk işçiliğinde de göçmen işçilik ağırlık göstermektedir. Bulancak ilçesinde yapılan araştırmada da Güneydoğu ve Doğu Anadolu bölgelerinden gelen çocuk işçilerin çoğunlukta olduğu görülmüştür. 

Fındık hasadında çalışan çocuklar geleceğin belirsizliği nedeniyle yoğun bir kaygıyla karşı karşıyadır. Mevsimlik işçi olarak çalışmanın vermiş olduğu güvensiz ve bağımlı çalışma duygusu çocukların hayata bakışını önemli derecede etkilemektedir. Nitekim fındık hasadında çalışan çocuk işçiler büyüdüklerinde öğretmenlik, polislik gibi devlet güvenceli ya da kendi işinin sahibi esnaf ve çiftçilik gibi bağımsız olabilecekleri mesleklerde çalışmak istemektedir. Diğer yandan fındık hasadında çalışan işçilerin önemli bir çoğunluğu çocuklarının bu işi yapmasına sıcak bakmamakla birlikte maddi durumlarının yetersiz oluşu ile buna mecbur kalmaktadırlar. Onlar da çocuklarının gelecekte kendi işlerinin sahibi olmasını istemektedir. Ayrıca ebeveynler sürdürmekte olduğu yoksulluk mücadelesinin etkisi ile çocuklarının zengin olmasını hayal etmektedirler.

Çocuk işçiliğinin çözümlenmesi aileler, bahçe sahipleri, tarım aracıları ve devlet olmak üzere üretim araçları ile ele alınması gereken çok boyutlu bir alandır. Bu bağlamda çocuk işçiliğine yönelik ailelerin, bahçe sahiplerinin, aracıların tutumları ve çözüm önerileri bir sonraki yazımızın konusu olacaktır.   

                                                                                  Gizem ŞİMŞEK

Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri 

Bilim Uzmanı

 

  




 

Yorumlar
Adınız :
E-Mail :
Başlık :
Yorumunuz :
Güvenlik :
Değiştir  
Toplam 0 yorum. Tüm yorumları okumak için tıklayın.
Diğer yazıları...
Köşe Yazarları
 ‹ 
 › 
E-Mail Bülten Kaydı
Döviz Kurları
Arşiv Arama
- -
Anket
Bulancak Haber
CANLI YAYIN
CANLI YAYIN
GÜNDEM
Kadına Şiddet
Anayasa Haberleri
Trafik Kazaları
Yerel Seçimler
SPOR
Galatasaray
Fenerbahçe
Basketbol Haberleri
Şampiyonlar Ligi
SİYASET
Recep T. Erdoğan
Devlet Bahçeli
Kemal Kılıçdaroğlu
AKP Haberleri
EĞİTİM
A.Ö.L.
Eğitim Portalı
Eğitim Haberleri
Eğitim Bakanlığı
DÜNYA
Avrupa Haberleri
Amerika Gündemi
Suriye İç Savaş
Arıkan Meselesi