VOLVO


Bu makale 2021-08-03 21:07:59 eklenmiş ve 1558 kez görüntülenmiştir.
Nejat TOPRAK

VOLVO"

 

 

 

 

Günlerdir beklediğimiz otobüsümüz nihayet Bulancak’a gelmiş, Hükümet Konağı’nın karşısına çekilmişti.

 

 

 

Burunlu ve mavi-beyaz renklerdeki otobüs çok heybetli görünüyordu. Pek çok insan hemen otobüsün etrafını sarmış, Abimi kutluyor, bir yandan da Volvo hakkında sorular yağdırıyordu.

 

 

 

Abim de tek tek cevaplıyor:

 

 

  -Otobüs Samsun’dan alındı, bize 140 bin liraya mal oldu, tabi büyük bölümü borçlandık, çalışıp senetleri ödeyeceğiz inşallah.

       

 

-Volvo 48 kişilik.

 

 

 -Evet İstanbul seferlerine hemen başlayacağız, düzenli olarak haftada bir aktarmasız direk sefer yapacağız. 

 

 

 

-Süzer yazıhanesinden kalkacağız. İlk sefer Cuma’ya inşallah, Salı günleri de İstanbul’dan Bulancak’a döneceğiz...

 

 

 

Volvo çalıştırılıyor, farklı motor sesi bile herkesi mest ediyor. Bekleyenler otobüse doluşuyor, Abim şehirde bir tur atıyor, havalı frene her basışta çıkan çuf çuf sesleri insanları etkiliyor, havalı korna yeni otobüsün gelişini gururla duyuruyordu.  

 

 

 

1963 kışıydı, Volvo’nun gelişi Bulancak’ta bambaşka bir hava yaratmış, sosyal hayat canlanmıştı. Otobüsün her Cuma sabahı ilçeden kalkışı tam bir tören havasında oluyordu. Yolcusu olsun olmasın pek çok insan, Süzer Yazıhanesinin önünde toplanarak Volvo’nun hazırlanışını zevkle izliyordu. 

 

 

 

O zamanlar bagaj bölümü otobüslerin üstündeydi. Bagajların yukarıya çekilmesi, uygun yerleştirilmesi, üzerinin brandayla örtülmesi ve brandanın sıkıca bağlanması, çok ustalık istiyordu. Bunu, muavin teyze oğlu Hasan abim çok iyi beceriyordu. Yolcuların hemen her birinin beş altı parça bagajı oluyor; bavullar, çuvallar, koliler, bidonlar içinde, fındık, turşu tuzludan sebze meyveye kadar bütün memleket ürünleri İstanbul’a taşınıyordu. 

 

 

 

Hazırlıklar tamamlanıp uzun vedalaşmaların ardından otobüs yola çıkarken Abim Volvo’nun havalı kornasına asılıyor, otobüstekileri ve geride el sallayanları büyük bir duygu seli kaplıyordu. 

 

 

 

Bin yüz kilometrelik, Bulancak - İstanbul yolculuğu, yaklaşık yirmi dört saat sürüyor ve abim bu seferleri tek başına gerçekleştiriyordu. Yolda en az üç lokantada yemek molası, pek çok çeşme başı ve benzin istasyonunda ihtiyaç molası veriliyordu. 

 

 

 

Yol uzun ve yorucuydu ama çok zevkliydi, yolcuların çoğu birbirini tanıyor, bazen birkaç aile anlaşıp birlikte seyahat ediyordu. Otobüs için mutlaka “Yolluk” hazırlanıyor; köfte-patates, pasta-börek, dolma ve sarmalar afiyetle yeniyordu. Tabii bol bol da sigara içiliyordu. Bazı yolcular etrafı rahatsız etmeden şarkılar söylerken, çocuklar oyunlar oynuyor, masallar, bilmeceler yolculuğa renk katıyordu... 

 

 

 

Bazıları sırf bu muhabbet için, Volvo’yla İstanbul’a gidiyor, iki günde işlerini hallederek geri dönüyordu. Volvo, özellikle İstanbul’a doktora gidenlerin, iş arayanların, fındığa gelip-dönenlerin, askere gidenlerin işlerini çok kolaylaştırmıştı. 

 

 

 

O yıllarda ben Giresun Ticaret Lisesi’ne gidiyordum. Okullar tatil olunca abim bizim aileyi de İstanbul’a götürmüş, yolculuğun ve İstanbul’un tadına doyamamıştık. 

 

 

 

Volvo’nun Bulancak’a döneceği Salı akşamları da, kadın erkek pek çok insan İskele başında toplanıyordu. Yolcu bekleyenler, Eğrice Burnu’nda görünen araba farlarına bakarak bu Volvo’dur, değildir gibi tahminlerde bulunup sohbetler ediyordu. 

 

 

 

 

Otobüs geldiğinde bayram havası yaşanıyor, kavuşanlar hasretle kucaklaşırken, bir çoğu “Hoş geldin Nizam, sefalar getirdin” diyerek Abimin etrafını sarıyordu. İstanbul’dan verilen mektupları, emanet paraları, kolileri dağıtan Abim, mutluluklara mutluluk katıyordu.

 

 

 

Abim bu uzun yolculuklarda pek çok insana yardım ediyor, zorda kalanları parasız taşıyor, bazılarına üste para bile veriyordu. Oysa Volvo borçla alınmıştı ve babam taksitleri denkleştirmede çok zorlanıyordu...

 

 

 

Yine bir Salı akşamı İskele başında otobüsün gelişini bekliyorduk. Genellikle saat 21 sıralarında Bulancak’ta olan Volvo, vakit epey geçmesine rağmen gelmemişti. Bekleyenler sabırsızlanmış, yorumlar yapılmaya başlanmıştı:

 

 

 

 - Kesin kaza olmuştur, yoksa çoktan gelirdi!..

 

 

 - Acaba ölen var mıdır?  

 

 

 - Ağzını hayra aç lan, ne kazası, ne ölüsü be, doğru konuş!

 

 

 - Bu arabayı Nizam abi kullanıyo, onun üstüne şoför var mı Bulancak’ta, kaza yapar mı o.

 

 

 - Kaza bu belli mi olur, Nizam usta, ama sen karşıdan gelene bak, acemi mi, ayyaş mı, uyumuş mu nerden bileceksin?

 

 

 - Evet ya, Allah’ım sen koru, çocuklarım geliyo Nizam’la!..

 - Benim de annemler geliyo, Nizam abi bu kadar gecikmezdi, n’oldu acaba?

 

 

Merak fazla sürmedi, biraz sonra Volvo karşıda göründü; sevinç, mutluluk iki kat arttı, kavuşanlar, tekrar tekrar kucaklaştılar… Yolda sağ ön lastik patlamış, Abim Volvo’yu büyük bir maharetle tarlanın kenarında durdurmayı başarmış; ancak ön takımda oluşan hasarın onarımı için üç saatten fazla yolda kalmışlar.

 

 

 

Bulancak - İstanbul seferleri üç yılı geçmiş, otobüs yıpranmıştı. Volvo’ya her hafta İstanbul’dan dönüşte, Yakup Zere abinin tamirhanesinde epeyce bakım-onarım yapılması gerekiyordu. 

 

 

 

Bir Salı günü okuldan yine sevinçle döndüm; içimde akşam Volvo’yu karşılamanın heyecanı vardı, hemen derslerimi yapacak, akşam İskele başına gidecektim. Ama olmadı, Abimden sabah haber gelmiş, otobüs Bolu yakınlarında arıza yapmış, gelemeyecekmiş; yolcuları başka bir otobüsle göndermişler... 

 

 

 

 Çok üzüldüm, bütün hayallerim yıkıldı! Bu sefer, Bulancak’ın bir dönemine damga vuran sevgili Volvo otobüsümüzün son seferi oldu. Babam Volvo’nun onarılıp yeniden çalıştırılması için çok büyük çaba harcadı, ancak başaramadı.

 

 

Çıkan masraf çok büyüktü.

 

 

Babam sonunda Volvo’yu, arızalandığı Gerede’de çok düşük bir fiyata satmak zorunda kaldı!.. “

 

 

(2 Ağustos, sevgili abim Nizam Toprak'ın ölümünün 46'ncı yıldönümü idi, mekanı cennet olsun nur içinde yatsın inşallah)

Yorumlar
Adınız :
E-Mail :
Başlık :
Yorumunuz :
Güvenlik :
Değiştir  
Toplam 0 yorum. Tüm yorumları okumak için tıklayın.
Diğer yazıları...
Köşe Yazarları
 ‹ 
 › 
E-Mail Bülten Kaydı
Döviz Kurları
Arşiv Arama
- -
Anket
Bulancak Haber
CANLI YAYIN
CANLI YAYIN
GÜNDEM
Kadına Şiddet
Anayasa Haberleri
Trafik Kazaları
Yerel Seçimler
SPOR
Galatasaray
Fenerbahçe
Basketbol Haberleri
Şampiyonlar Ligi
SİYASET
Recep T. Erdoğan
Devlet Bahçeli
Kemal Kılıçdaroğlu
AKP Haberleri
EĞİTİM
A.Ö.L.
Eğitim Portalı
Eğitim Haberleri
Eğitim Bakanlığı
DÜNYA
Avrupa Haberleri
Amerika Gündemi
Suriye İç Savaş
Arıkan Meselesi