DERVİŞOĞLU NİYAZİ (NAZIM)


Bu makale 2019-08-27 17:36:27 eklenmiş ve 1411 kez görüntülenmiştir.
Nejat TOPRAK

 

Afyon’un İscehisar ilçesine bağlı Doğanlar köyünde bir şehitlik var, Giresun Şehitliği. Burada 14 şehit yatıyor... Şehitlik anıtında; “27 Ağustos 1922 tarihinde Dedesivri Tepesinin geri alınmasında şehit düşen 47’nci Alay personelinin aziz hatırasına” yazıyor.

 

 

Şehitlikte her yıl, 30 Ağustos’a yakın hafta sonunda anma töreni düzenleniyor. Bu yılki tören 31 Ağustos Cumartesi günü yapılacak. Törenlere her yıl Giresun, İstanbul, Kocaeli, Düzce, Ankara ve Bursa’dan kalkan otobüslerle binlerce Giresunlu katılıyor.

 

 

 

Biz de 2003 yılında Bulancak Belediyesine ait otobüsle şehitliğe gitmiş törenlere katılmıştık. Otobüsümüzün önünde ve arkasında “Şehitlerimiz için Bulancak’tan Afyon’a” yazıyordu… Afyon’da anayoldaki bir kavşakta “Giresun Şehitliği” yazan tabeladan Doğanlar köy yoluna dönmüş epey gitmiştik. O gün köylüler de akın akın şehitliğin bulunduğu tepeye yürüyordu. Yaşlı dedeler, kadınlar ve çocuklar, otobüsümüzü tanıyarak kenara çekilmiş, “Bunlar Şehit Yakınları” diye bize selam durmuşlardı. Bu müthiş manzara hepimize duygu seli yaşatmış, gözyaşları içinde onlara el sallamıştık. Şehitlikte, şehitlerimizin huzurunda yaşadıklarımızsa iliklerimize işlemişti.

 

 

 

Şehitliğin hikayesi de unutulmaz: Yunanlıların İzmir’i işgali sonrasında, Giresun’da gönüllülerden oluşan iki Alay kuruluyor; 42’nci Alaya Hüseyin Avni Alparslan, 47’nci Alaya Topal Osman Ağa kumanda ediyor. Cephede Giresun uşaklarının her biri ayrı destanlar yazıyor. Ancak her iki gönüllü alayın üçte ikisi şehit düşüyor. 42’nci Alay Komutanı Hüseyin Avni Alparslan da şehitler arasında bulunuyor. Gönüllü Alayların askerleri Afyon yöresindeki tepelerde savaşırken aralarında ahitleşiyor; “Memleketimize çok uzak bu tepelerde şehit olursak, sağ kalanlarımız sonradan gelsin mezarlarımızı bulsun” diyorlar.

 

 

Bu askerlerden Ahmet Halis Asal, 1964 yılında Afyon’a geliyor, Doğanlar köyünü ve şehitlerin harap olan mezarlarını buluyor. Büyük çaba harcayarak mezarları 1967 yılında yaptırıyor. Daha sonraki yıllarda girişimler sürüyor ve burası 1992 yılında “Giresun Şehitliği” olarak düzenleniyor. Ahmet Halis Asal da Giresun’da vefat edince, vasiyeti üzerine Afyon’a, Giresun Şehitliği’ne getirilerek defnediliyor…

 

 

Şehitlikteki bir kitabede şöyle yazıyor: “ BU CEPHEDE SAVAŞTIK YUNAN’I GERİ ATTIK. ŞEHİT DÜŞTÜK FAKAT BİZ TEMİZ BİR VATAN BIRAKTIK. SELAM AYŞE KADINA SELAM KARA FATMA’YA SELAM BU DÜŞMANI YURDUMUZDAN KOVANA…

 

 

Giresun Şehitliği’ndeki 14 şehitten biri, “Giresun Bulancak Ucarlı mahallesinden Dervişoğullarından Hüseyin oğlu 1314 doğumlu Niyazi” benim büyük dayım. Büyük Taarruzda, 97 yıl önce bugün şehit oluyor. 16 yaşında askere alınan ve 22 yaşında şehit düşen Niyazi (Nazım) dayımın iki ağabeyi Hasan ve Sabri de Harşıt’ta Ruslara karşı savaşırken şehit olmuşlardı… Vatanımızın kutsal topraklarını kanlarıyla sulayan bütün şehitlerimizi minnetle anıyor, hepsine sonsuz rahmet diliyorum, ruhları şad olsun…

 

 



 

Formun Üstü

Formun Altı

 

Yorumlar
Adınız :
E-Mail :
Başlık :
Yorumunuz :
Güvenlik :
Değiştir  
Toplam 0 yorum. Tüm yorumları okumak için tıklayın.
Diğer yazıları...
Köşe Yazarları
 ‹ 
 › 
E-Mail Bülten Kaydı
Döviz Kurları
Arşiv Arama
- -
Anket
Bulancak Haber
CANLI YAYIN
CANLI YAYIN
GÜNDEM
Kadına Şiddet
Anayasa Haberleri
Trafik Kazaları
Yerel Seçimler
SPOR
Galatasaray
Fenerbahçe
Basketbol Haberleri
Şampiyonlar Ligi
SİYASET
Recep T. Erdoğan
Devlet Bahçeli
Kemal Kılıçdaroğlu
AKP Haberleri
EĞİTİM
A.Ö.L.
Eğitim Portalı
Eğitim Haberleri
Eğitim Bakanlığı
DÜNYA
Avrupa Haberleri
Amerika Gündemi
Suriye İç Savaş
Arıkan Meselesi