Afyon’un İscehisar ilçesine baÄŸlı DoÄŸanlar köyünde bir ÅŸehitlik var, Giresun ÅžehitliÄŸi. Burada 14 ÅŸehit yatıyor... Åžehitlik anıtında; “27 AÄŸustos 1922 tarihinde Dedesivri Tepesinin geri alınmasında ÅŸehit düÅŸen 47’nci Alay personelinin aziz hatırasına” yazıyor.
Åžehitlikte her yıl, 30 AÄŸustos’a yakın hafta sonunda anma töreni düzenleniyor. Bu yılki tören 31 AÄŸustos Cumartesi günü yapılacak. Törenlere her yıl Giresun, İstanbul, Kocaeli, Düzce, Ankara ve Bursa’dan kalkan otobüslerle binlerce Giresunlu katılıyor.
Biz de 2003 yılında Bulancak Belediyesine ait otobüsle ÅŸehitliÄŸe gitmiÅŸ törenlere katılmıştık. Otobüsümüzün önünde ve arkasında “Åžehitlerimiz için Bulancak’tan Afyon’a” yazıyordu… Afyon’da anayoldaki bir kavÅŸakta “Giresun ÅžehitliÄŸi” yazan tabeladan DoÄŸanlar köy yoluna dönmüÅŸ epey gitmiÅŸtik. O gün köylüler de akın akın ÅŸehitliÄŸin bulunduÄŸu tepeye yürüyordu. YaÅŸlı dedeler, kadınlar ve çocuklar, otobüsümüzü tanıyarak kenara çekilmiÅŸ, “Bunlar Åžehit Yakınları” diye bize selam durmuÅŸlardı. Bu müthiÅŸ manzara hepimize duygu seli yaÅŸatmış, gözyaÅŸları içinde onlara el sallamıştık. Åžehitlikte, ÅŸehitlerimizin huzurunda yaÅŸadıklarımızsa iliklerimize iÅŸlemiÅŸti.
ÅžehitliÄŸin hikayesi de unutulmaz: Yunanlıların İzmir’i iÅŸgali sonrasında, Giresun’da gönüllülerden oluÅŸan iki Alay kuruluyor; 42’nci Alaya Hüseyin Avni Alparslan, 47’nci Alaya Topal Osman AÄŸa kumanda ediyor. Cephede Giresun uÅŸaklarının her biri ayrı destanlar yazıyor. Ancak her iki gönüllü alayın üçte ikisi ÅŸehit düÅŸüyor. 42’nci Alay Komutanı Hüseyin Avni Alparslan da ÅŸehitler arasında bulunuyor. Gönüllü Alayların askerleri Afyon yöresindeki tepelerde savaşırken aralarında ahitleÅŸiyor; “Memleketimize çok uzak bu tepelerde ÅŸehit olursak, saÄŸ kalanlarımız sonradan gelsin mezarlarımızı bulsun” diyorlar.
Bu askerlerden Ahmet Halis Asal, 1964 yılında Afyon’a geliyor, DoÄŸanlar köyünü ve ÅŸehitlerin harap olan mezarlarını buluyor. Büyük çaba harcayarak mezarları 1967 yılında yaptırıyor. Daha sonraki yıllarda giriÅŸimler sürüyor ve burası 1992 yılında “Giresun ÅžehitliÄŸi” olarak düzenleniyor. Ahmet Halis Asal da Giresun’da vefat edince, vasiyeti üzerine Afyon’a, Giresun ÅžehitliÄŸi’ne getirilerek defnediliyor…
Åžehitlikteki bir kitabede ÅŸöyle yazıyor: “ BU CEPHEDE SAVAÅžTIK YUNAN’I GERİ ATTIK. ÅžEHİT DÜÅžTÜK FAKAT BİZ TEMİZ BİR VATAN BIRAKTIK. SELAM AYÅžE KADINA SELAM KARA FATMA’YA SELAM BU DÜÅžMANI YURDUMUZDAN KOVANA…
Giresun ÅžehitliÄŸi’ndeki 14 ÅŸehitten biri, “Giresun Bulancak Ucarlı mahallesinden DerviÅŸoÄŸullarından Hüseyin oÄŸlu 1314 doÄŸumlu Niyazi” benim büyük dayım. Büyük Taarruzda, 97 yıl önce bugün ÅŸehit oluyor. 16 yaşında askere alınan ve 22 yaşında ÅŸehit düÅŸen Niyazi (Nazım) dayımın iki aÄŸabeyi Hasan ve Sabri de Harşıt’ta Ruslara karşı savaşırken ÅŸehit olmuÅŸlardı… Vatanımızın kutsal topraklarını kanlarıyla sulayan bütün ÅŸehitlerimizi minnetle anıyor, hepsine sonsuz rahmet diliyorum, ruhları ÅŸad olsun…
|