Antrax (Şarbon-Dalak) hastalığı


Bu makale 2018-09-20 16:18:14 eklenmiş ve 87855 kez görüntülenmiştir.
Betül İvgin UZAN (Veteriner Hekim)

 

Son günlerde Antrax (Şarbon-Dalak) hastalığı ile ilgili herkesin kafası karışmış durumda. Öncelikle hastalığı bir tanıyalım; “Bacilus Anthracis” adı verilen bakterilerin neden olduğu, zoonoz (hayvanlardan insana bulaşan) ve ihbarı mecburi bir hastalıktır. Hayvanlarda hastalık, bakterilerin bulaştığı yemlerin yenilmesi sonucu görülür. Hayvanlarda yüksek ateş ve dalakta büyüme ile karakterize bir hastalıktır. 3-4 gün içinde hasta hayvanlar ölür, ölmeden önce doğal deliklerden pıhtılaşmamış kan gelir. Hastalık hayvanlarda kısa sürede ölüme neden olduğu için tedavi yapılamamaktadır. Ölen hayvanlara otopsi yapılmayıp, doğal delikleri tıkanarak en az 2 m derinlikte çukur açılarak gömülmeli ve üzerine sönmemiş kireç dökülerek kapatılmalıdır. Hastalık daha çok koruyucu tedbirlerini almayan, hasta hayvanlar ile doğrudan teması olan (hayvan yetiştiricileri, hayvan bakıcıları, mezbaha çalışanları, Veteriner Hekim vb.) insanlara bulaşır.

Hastalığa neden olan bakteri sporları toprakta 50-60 yıl canlı kalabilir. Yani sanıldığının aksine ülkemize hastalık yeni gelmemiştir. Hastalık etkeni zaten bulunduğu için farklı zamanlarda ve farklı bölgelerde hastalık çıkışı gözlenmektedir. Karantina tedbirleri alındığı ve aşılama prosedürü uygulandığı için hastalığın salgın boyutuna gelmesi engellenmektedir.

Şüpheli hayvanlar kesilmemelidir ve hasta hayvanların etleri tüketilmemelidir. Mezbahalarda Resmi Veteriner Hekimler bulunmakta ve gerekli kontroller yapılmaktadır.

Tüm gıdalarda (et, süt, yumurta, meyve, sebze…) hastalık ve ilaç kalıntısı riski vardır. Üreticilerimizin bilinçli olması gerektiği gibi tüketicilerimizin de bilinçli olması gerekir. Paketli gıdalarda etiket bilgileri olmalı (kayıt-onay numarası, üretim yeri bilgileri, son tüketim tarihi vb.), açık gıdalarda da gıda ile ilgili bilgilerin satıcı tarafından tüketiciye sunulabilmesi gerekmektedir. Kasap vb. yerlerde satılan etlerin (paketliler hariç-etiket bilgisi vardır) nerede ve ne zaman kesildiğini gösterir sağlık veya kesim raporlarının satış yerlerinde bulunması gerekmekte olup tüketici olarak talep edebilirsiniz.

Birçok hastalık riskini göz önünde bulundurarak gıda hazırlarken gerekli tedbirler alınmalı ve et, süt, yumurta gibi gıdaların pişirilerek tüketilmesine dikkat edilmelidir.

 

 

  Betül İvgin UZAN

Veteriner Hekim- Gıda Kontrolörü

  

 

 

 



Yorumlar
Adınız :
E-Mail :
Başlık :
Yorumunuz :
Güvenlik :
Değiştir  
Toplam 0 yorum. Tüm yorumları okumak için tıklayın.
Diğer yazıları...
Köşe Yazarları
 ‹ 
 › 
E-Mail Bülten Kaydı
Döviz Kurları
Arşiv Arama
- -
Anket
Bulancak Haber
CANLI YAYIN
CANLI YAYIN
GÜNDEM
Kadına Şiddet
Anayasa Haberleri
Trafik Kazaları
Yerel Seçimler
SPOR
Galatasaray
Fenerbahçe
Basketbol Haberleri
Şampiyonlar Ligi
SİYASET
Recep T. Erdoğan
Devlet Bahçeli
Kemal Kılıçdaroğlu
AKP Haberleri
EĞİTİM
A.Ö.L.
Eğitim Portalı
Eğitim Haberleri
Eğitim Bakanlığı
DÜNYA
Avrupa Haberleri
Amerika Gündemi
Suriye İç Savaş
Arıkan Meselesi