Allah Resûlü, “Temizlik imanın yarısıdır.” buyurmuştur.


Bu makale 2017-12-15 09:41:58 eklenmiş ve 1288 kez görüntülenmiştir.
Mehmet YAŞAR

Eskilerin zarif deyimiyle def-i hacet, yani tuvalet ihtiyacı insanın en doğal ve zorunlu ihtiyacıdır. İslâm Peygamberi bu doğal ihtiyacın giderilmesine bile bir incelik, ölçü ve ahlâk getirmiştir. Sadece getirmekle kalmamış aynı zamanda bunu ilk Müslümanlar için bir öğretim konusu yapmıştır. Tuvalet âdâbı, aynı zamanda temizlik bilincini, ötekine saygı anlayışını, çevre duyarlılığını ve hatta zihnen ve bedenen temizlenme ve temiz kalma iradesini içeren bir öğretiyi yansıtmaktadır. Beden temizliği esasen kendileriyle ruhî temizliğin hedeflendiği ibadetler için de ön şarttır. Bir ön hazırlık safhasıdır. Bundan dolayı Allah Resûlü, “Temizlik imanın yarısıdır.”  buyurmuştur.

 

 

İSTİNCÂ NEDİR? İSTİBRÂ NEDİR?

 

Din dilinde büyük abdestten sonra taharetlenmeye yani temizlenmeye “istincâ”, küçük abdestten sonra temizlenmeye ise “istibrâ” denir.

 

 

 

Gel gelelim bu güne. Bu gün Bulancak başta olmak üzere Camii Yaptırma ve Yaşatma Derneği adı altında Camii tuvaletlerinin kapısına turnikelerin konulduğu bir günde yaşıyoruz. Yani cami avlusunun ve cami ile bir bütün olan namaz öncesinde ki temizliği ticarete döken ve para medet uman zihniyete. Sadece bu da değil, caminin hemen önüne lokanta açan para bekleyen sözde camiyi onların kazancıyla ışıl ışıl tutan zihniyete. Biliyor musunuz? İstanbul Büyükşehir Belediyesi, 19 selatin camisinin tuvaletlerini yenileyerek ücretsiz olarak hizmete sunmaya başladığını. Bulancak genelinde ki Camilerimizin çoğunda istisnalar hariç bulunan camilerin tuvaletleri namaz öncesi sıkışan veya kaçak girecek kişilerin önüne geçilmesi adına kapısında para bekleyen sözde gönüllü bekçileri bir düşünmenizi istiyorum.  

 

 

bulancakhaber.net Genel Yayın Yönetmeni Mehmet Yaşar bu konuda yaptığı açıklamada “imkânım olsa Allah Resûlü, “Temizlik imanın yarısıdır.”  buyurusundan yola çıkarak şehrin belirli mesafelerinde bulunan camii tuvaletlerini modernize edilerek kullanıma sunulmasını sağlardım.  Bununda ötesinde camilerden bağımsız temiz ve sağlıklı ortamda tuvaletler inşa ederek hizmet vermek isterdim. Bölge halkının rahatlaması ve temizliğini yapması için tüm bu çalışmalardan da hiçbir ücret talep etmeden UMUMİ TUVALERLERİ bölge halkının hizmetine sunardım“ dedi. Bunun temizliğini de adı suçtan yatan o kadar insan var ki tuvaletlerin temizliğini de yasal olarak onlara yaptırırdım.

 

 Ücretsiz tuvalet hizmeti verilmeye başlanan selatin camileri şöyle:

"Sultanahmet Camisi, Süleymaniye Camisi, Fatih Camisi, Dolmabahçe Camisi, Yavuzselim Camisi, Piyalepaşa Camisi, Aksaray Valide Sultan Camisi, Edirnekapı Mihrimah Sultan Camisi, Laleli Camisi, Kılıç Ali Paşa Camisi, Fatih Hırka-i Şerif Camisi, Hadım İbrahim Paşa Camisi, Ortaköy Camisi, Nuruosmaniye Camisi, Beyazıt Camisi, Sümbül Efendi Camisi, Şehzadebaşı Camisi, Hekimoğlu Ali Paşa Camisi, Nusretiye Camisi."

 

 

 

Yorumlar
Adınız :
E-Mail :
Başlık :
Yorumunuz :
Güvenlik :
Değiştir  
Toplam 0 yorum. Tüm yorumları okumak için tıklayın.
Diğer yazıları...
Köşe Yazarları
 ‹ 
 › 
E-Mail Bülten Kaydı
Döviz Kurları
Arşiv Arama
- -
Anket
Bulancak Haber
CANLI YAYIN
CANLI YAYIN
GÜNDEM
Kadına Şiddet
Anayasa Haberleri
Trafik Kazaları
Yerel Seçimler
SPOR
Galatasaray
Fenerbahçe
Basketbol Haberleri
Şampiyonlar Ligi
SİYASET
Recep T. Erdoğan
Devlet Bahçeli
Kemal Kılıçdaroğlu
AKP Haberleri
EĞİTİM
A.Ö.L.
Eğitim Portalı
Eğitim Haberleri
Eğitim Bakanlığı
DÜNYA
Avrupa Haberleri
Amerika Gündemi
Suriye İç Savaş
Arıkan Meselesi