İSTİKALAL MARŞIMIZ ve MEHMET AKİF ERSOY


Bu haber 2020-03-10 13:30:17 eklenmiş ve 2429 kez görüntülenmiştir.

 

İstiklal Marşı'nın kabulünün 99'üncü yılı kutlama programı ve aynı zamanda İstiklal Marşımızı yazan şairimiz Mehmet Akif Ersoy’u anma programı belli oldu.

 

 

 

Merhum İstiklal Şairi Mehmet Akif Ersoy  vatanın her karış toprağında destan yazılarak kazanılan Kurtuluş Savaşı sırasında yazılan İstiklal Marşı 12 Mart 1921'de TBMM'de kabul edilmiş o günden bu güne her yıl 12 Mart’ta İstiklal marşımızın kabulü ve Mehmet Akif Ersoy’u anma programlarıyla kutlanmaktadır.

 

 

Bu kapsamda Bulancak Anadolu Lisesi’nin hazırlaymış olduğu program İmam Hatip Lisesi Ortaokulu Konferans Salonu’nda yapılacağı İlçe kaymakamı Ali İkram Tuna tarafından açıklandı.

 

 

İSTİKLAL MARŞI NASIL YAZILDI?

23 Nisan 1920 yılında Birinci Meclis kuruldu. Bu sırada vatanın her karış toprağında İstiklal mücadelesi sürüyordu. Kurtuluş Savaşı sırasında orduyu diri tutmak için bir marş yazılmasına karar verildi. Meclis'in kararının ardından 500 TL ödül ile şiir yarışması başlatıldı. İstiklal Şairi Akif bu sırada Burdur Milli Eğitim Bakanı'ydı. Yarışma için 724 şiir yazılırken, Mehmet Akif Ersoy yarışmada para ödülü olduğu gerekçesiyle şiir yazmayı kabul etmedi. Ersoy'un yakın bir arkadaşı yarışmadan ödülün kaldırıldığını söyleyerek onu ikna etmeyi başardı. İstiklal Marşı'nı kaleme almaya başlayan Mehmet Akif Ersoy, 48 saat gibi kısa bir sürede şiiri tamamlayarak Birinci Meclis'e gönderdi.

 

724 şiir arasından 6 şiir sona kaldı. Bu şiirler arasında tüm Meclis'in ortak kanaate vardığı şiir ise İstiklal Marşı oldu. Akif'in 48 saatte kaleme alarak milletin destanını anlattığı İstiklal Marşı 12 Mart 1921'de resmen kabul edildi.

 

İstiklal Marşı'nın kabulü her yıl 12 Mart'ta kutlanıyor.

 

 

 

 

 

ETİKETLER : İSTİKALAL MARŞIMIZ ve MEHMET AKİF ERSOY bulancak haber giresun haber buloancak giresun ali ikram tuna kaymakam
Yorumlar
Adınız :
E-Mail :
Başlık :
Yorumunuz :
Güvenlik :
Değiştir  
Toplam 0 yorum. Tüm yorumları okumak için tıklayın.
Diğer GÜNCEL haberleri
Köşe Yazarları
 ‹ 
 › 
E-Mail Bülten Kaydı
Döviz Kurları
Arşiv Arama
- -
Anket
Bulancak Haber
CANLI YAYIN
CANLI YAYIN
GÜNDEM
Kadına Şiddet
Anayasa Haberleri
Trafik Kazaları
Yerel Seçimler
SPOR
Galatasaray
Fenerbahçe
Basketbol Haberleri
Şampiyonlar Ligi
SİYASET
Recep T. Erdoğan
Devlet Bahçeli
Kemal Kılıçdaroğlu
AKP Haberleri
EĞİTİM
A.Ö.L.
Eğitim Portalı
Eğitim Haberleri
Eğitim Bakanlığı
DÜNYA
Avrupa Haberleri
Amerika Gündemi
Suriye İç Savaş
Arıkan Meselesi