BULANCAK, HER DERDE DEVA


Bu haber 2019-10-17 12:45:32 eklenmiş ve 1952 kez görüntülenmiştir.

 

Bölgemizde fındık ürününü bitirdikten sonra şimdiler de bahçeye üzüm ve elma pekmezi yapımı başladı. Üzüm ve Elma pekmezi her derde deva olarak biline dursun, Bulancak’ta imece usulü geleneksel beslenme kültürü ve damak zevkinin vazgeçilmezlerinden biri olan elma pekmezi yapımını görüntüledik.

 

 

Bulancak Merkez Mustafa Şardağ Caddesi’nde evinin önünde Ayhan ve Durmuş ailesi tarafından geleneksel yöntemlerle üretilen elma pekmezi iki ailenin birbirlerine yardım ederek yaptıkları objektiflerimize böyle yansıdı. 

 

 

Bulancak’ta her yıl geleneksel yöntemlerle üretilen kokulu üzüm ve tatlı elma ile ekşi elmadan oluşan pekmezin; kansızlık, bronşit, grip başta olmak üzere birçok hastalığa iyi geldiğine inanılıyor. Bulancak Şardağ Caddesi’nde yaşayan Ayhan ve Durmuş aileleri evlerinin önünde pekmez yapımını uzun yıldır devam ettirdiklerine tanık olduk.

 

 

Yaptığı pekmez yapımının oldukça meşakkatli bir iş olduğunu söyleyen Taliye ve Necat Ayhan ile Hamide ve gelini Çiçek Durmuş ailesi şunları söyledi. "İlk önce tatlı elma ve ekşi elmalarımızı topluyoruz, temizleyip yıkıyoruz, ezme işleminden sonra kazanda kaynatıyoruz, peşine süzüyoruz, tavaya koyup düşürme işlemine başlıyoruz. Pekmez yaparken odun bol olmalı, çabuk kaynatmalıyız ki güzel pişsin. Çok kaynatınca rengi fazla kara oluyor. Öyle olmaması için dikkatli pişirmeliyiz" şeklinde pekmez yapımının inceliklerini anlattılar.

 

 

bulancakhaber.net olarak imece usulünün unutulmaya yüz tuttuğu bu günlerde böylesi çalışma ve birliktelik dikkatlerimizden ve objektiflerimizden kaçmadı. 

 

ETİKETLER : BULANCAK HER DERDE DEVA bulancak haber giresun haber bulancak giresun Taliye Necat Ayhan ile Hamide ve gelini Çiçek Durmuş
Yorumlar
Adınız :
E-Mail :
Başlık :
Yorumunuz :
Güvenlik :
Değiştir  
Toplam 0 yorum. Tüm yorumları okumak için tıklayın.
Diğer EKONOMİ haberleri
Köşe Yazarları
 ‹ 
 › 
E-Mail Bülten Kaydı
Döviz Kurları
Arşiv Arama
- -
Anket
Bulancak Haber
CANLI YAYIN
CANLI YAYIN
GÜNDEM
Kadına Şiddet
Anayasa Haberleri
Trafik Kazaları
Yerel Seçimler
SPOR
Galatasaray
Fenerbahçe
Basketbol Haberleri
Şampiyonlar Ligi
SİYASET
Recep T. Erdoğan
Devlet Bahçeli
Kemal Kılıçdaroğlu
AKP Haberleri
EĞİTİM
A.Ö.L.
Eğitim Portalı
Eğitim Haberleri
Eğitim Bakanlığı
DÜNYA
Avrupa Haberleri
Amerika Gündemi
Suriye İç Savaş
Arıkan Meselesi