KAYMAKAM HAMDİ ÜNCÜ, ÇOCUK İŞÇİLİĞİ İLE MÜCADELE GÜNÜ’NDE BROŞÜR DAĞITTI


Bu haber 2019-06-14 18:09:11 eklenmiş ve 1283 kez görüntülenmiştir.

 

“12 HAZİRAN DÜNYA ÇOCUK İŞÇILIĞI ILE MÜCADELE GÜNÜ” Bulancak ilçesinde ilçe Kaymakamı Hamdi Üncü ve İŞKUR Giresun Müdürü Mustafa Sarı ile birlikte Bulancak İstiklal İlköğretim-Ortaöğretim Okulu’nda broşür dağıtarak farkındalık yarattı.

 

 

Tüm yurt genelinde olduğu gibi Giresun Bulancak ilçesinde de öğrencilerin tatile girdiği karne programında “12 HAZİRAN DÜNYA ÇOCUK İŞÇILIĞI ILE MÜCADELE GÜNÜ”  ile ilgili olarak çalışma yapan Kaymakam Hamdi Üncü, bulancakhaber.net objektiflerine böyle yansıdı.  Bu çalışma da Bulancak İlçe Emniyet Müdürü 4. Sınıf Emniyet Müdürü Turgay Kovancı, Milli Eğitim Müdürü Şener Bulut, Belediye Başkan Yardımcıları Bahtiyar Hüsem, Emrullah Guguk ’ta Çocuk İşçiliği ile Mücadele Günü’ne katılarak broşür dağıtımında destek oldukları objektiflerimize böyle yansıdı.

 

 

 

Konuyla ilgili olarak Bulancak İlçe Kaymakamı Hamdi Üncü “Çocuklarımıza hak ettikleri sosyal ve ekonomik ortamları yaratmayı diliyor ve çocuk işçiliğinin son bulmasını temenni ediyoruz”  dedi.

 

 

Birleşmiş Milletler tarafından dünyada gittikçe artan çocuk işçiliğine karşı farkındalık yaratmak ve çocuk işçiliğine engel olmak amacıyla her yıl 12 Haziran tarihi, 2002 yılında Dünya Çocuk İşçiliğiyle Mücadele Günü ilan edilmiştir. 

 

 

 

Bu sebeple  Bulancak Kaymakamı Hamdi Üncü başkanlığında çocuk işçiliği konusuna dikkat çekerek bu önemli insan hakları ihlaline karşı mücadele etmeye, en önemlisi de bu konuda yerelde farkındalık yaratmaya, gereken ciddi önlemleri almaya yönelik çalışmalar başlatıldı.

 

 

 

 

 

Öte yandan konuyla ilgili olarak İŞKUR Giresun Müdürü Mustafa Sarı çocuk işçiliği ilgili olarak bulancakhaber.net’e şu açıklamalar bulunuldu.

 

 

 Çocuk işçiliği;

 

Dünyada ve ülkemizde önemli bir sorun olmaya devam etmektedir. Milyonlarca çocuk fiziksel ve zihinsel gelişimlerine uygun olmayan şekilde kötü koşullarda çalışmaktadır. Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO)’nun verilerine göre, Dünyada 5-14 yaş grubunda 250 milyon, 12-17 yaş grubunda 283 milyon çocuğun çalışmakta olduğu dolayısı ile okula gitmedikleri tahmin edilmektedir.

 

Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO), 2002 yılında dünyada çalışan milyonlarca çocuğun içinde bulunduğu olumsuz duruma ve yaşadıkları ağır koşullara dikkat çekmek için 12 Haziran gününü “Çocuk İşçiliği ile Mücadele Günü” olarak belirlemiştir. 2002’den bu yana her yıl için bir tema belirlenerek bu çerçevede çocuk işçiliğinin önlenmesi konusunda toplumsal bilincin artırılmasına yönelik çeşitli etkinlikler yapılmaktadır.

 

Yoksulluk, eğitime ulaşamama, göçler, geleneksel bakış açısı ve ailenin rolü, ucuz işgücüne olan talep, yasal düzenlemelerin ve bu düzenlemelerin yaşama geçirilmesindeki yetersizlik, tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de çocukların çalışma ve çalıştırılma nedenleri olarak karşımıza çıkmaktadır.

 

Bakanlığımız bu alanda çalışma yapan ilgili tüm kurum ve kuruluşlar arasında,  koordinasyon ve işbirliğini sağlamakta olup ülkemizin 2023 hedefleri doğrultusunda  başta en kötü  biçimleri olmak üzere çocuk işçiliğinin önlenmesi amacıyla hazırlanan Çocuk İşçiliği ile Mücadele Ulusal Programı (2017-2023)’nı etkin bir şekilde uygulamaktadır.

 

Çocuk işçiliğiyle mücadele kapsamında ülkemizde yürütülen çalışmalara, yalnızca kamu kurumları değil, ilgili sivil toplum örgütleri, gönüllü kuruluşlar, işçi sendikaları, işveren örgütleri, eğitimciler ve medya da destek olmalıdır. Çocuklarımızın yarınlara güvenle bakabilmesi onlara sağlayacağımız imkânlarla doğrudan ilişkilidir. Çocuk işçiliği ile mücadele çalışmaları kapsamında Dünya Çocuk işçiliği ile Mücadele Günü ilan edilen 12 Haziran’da her yıl çocuk işçiliği ile mücadele konusunda farkındalık ve bilinç yaratmak amacı ile Bakanlığımızca faaliyetler düzenlenmektedir.

 

 Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) Nisan ayında yayınladığı veriler de, 2017'de yüzde 20,3 olan çocuk işçi oranının 2018 yılında yüzde 21,1'e çıktığını, yani bir yılda 7 bin arttığını ortaya koymaktadır.

 

“Çocuk İşçiliği” terimi, 12 yaşın altında olup herhangi bir sektörde çalışanlar, 12-14 yaş aralığında olup fiziki olarak yapamayacağı işlerde çalışanlar veya hangi yaşta olursa olsun sağlık açısından zararlı işlerde istihdam edilen veya zorla çalıştırılan, çalışmak zorunda bırakılan çocukları kapsamaktadır.

 

Türkiye Cumhuriyeti Anayasasının 50’nci maddesi, “Kimse, yaşına, cinsiyetine ve gücüne uymayan işlerde çalıştırılamaz. Küçükler ve kadınlar ile bedeni ve ruhi yetersizliği olanlar çalışma şartları bakımından özel olarak korunurlar…

hükmünü taşımaktadır.

         

4857 sayılı İş Kanunu’nun 71. Maddesine göre, On beş yaşını doldurmamış çocukların çalıştırılmasının yasak olduğu düzenlenmiş, 72. ve 73. maddesinde, on sekiz yaşını doldurmamış işçilerin yer ve su altındaki işlerde çalıştırılmaları ve sanayiye ait işlerde gece çalıştırılmaları yasaklanmıştır. Kanun’un 85. maddesine göre “on altı yaşını doldurmamış genç işçiler ve çocuklar ağır ve tehlikeli işlerde çalıştırılamaz” hükümleri getirilmiştir.

 

İş Kanunu'nda yer alan çocuk çalıştırma yasağına uymayan işverenler hakkında adli, idari işlem başlatılmakta ve idari para cezası uygulanmaktadır. Geleceğin yetişkinleri, umudumuz olan çocuklarımızın kanuna aykırı şartlarda çalıştırılması, eğitim haklarının ellerinden alınması tüm ülkenin geleceğini karanlığa sürükleyecek bir eylemdir. Çocuklarımıza onurlu bir gelecek, geleceğimize onurlu çocuklar bırakabilmek için çocuk işçiliğine karşı hep birlikte mücadele etmemiz gerekmektedir. Bakanlık olarak yürütmüş olduğumuz bu mücadelemize sizleri de davet ediyoruz.

 

 

 

“Vatandaşlarımızın yasal olmayan bir şekilde çalıştırılan ya da dilendirilen çocuklarla karşılaştıklarında Bakanlığımızın 170, polis 155, zabıta 153 numaralarından ihbarda bulunmaları önem arz etmektedir."

 

 

 

 

ETİKETLER : KAYMAKAM HAMDİ ÜNCÜ ÇOCUK İŞÇİLİĞİ İLE MÜCADELE GÜNÜ’NDE BROŞÜR DAĞITTI bulancak haber giresun haber bulancak giresun turgay bahtiyar hüzem emrullah guguk
Yorumlar
Adınız :
E-Mail :
Başlık :
Yorumunuz :
Güvenlik :
Değiştir  
Toplam 0 yorum. Tüm yorumları okumak için tıklayın.
Diğer GÜNCEL haberleri
Köşe Yazarları
 ‹ 
 › 
E-Mail Bülten Kaydı
Döviz Kurları
Arşiv Arama
- -
Anket
Bulancak Haber
CANLI YAYIN
CANLI YAYIN
GÜNDEM
Kadına Şiddet
Anayasa Haberleri
Trafik Kazaları
Yerel Seçimler
SPOR
Galatasaray
Fenerbahçe
Basketbol Haberleri
Şampiyonlar Ligi
SİYASET
Recep T. Erdoğan
Devlet Bahçeli
Kemal Kılıçdaroğlu
AKP Haberleri
EĞİTİM
A.Ö.L.
Eğitim Portalı
Eğitim Haberleri
Eğitim Bakanlığı
DÜNYA
Avrupa Haberleri
Amerika Gündemi
Suriye İç Savaş
Arıkan Meselesi