Bulancak İskelesi’nde EŞKİNA ve KARAGÖZ balıkları tutulduğu bulancakhaber.net objektiflerine böyle yansıdı.
Eşkina Balığı;
Eşkina Balığının Kafasından Çıkan Taşların Böbrek Taşına İyi Geldiğine İnanılıyor. Karadeniz’de nadir avlanan bir balık olan eşkina kötek balığının kafasında taşıdığı taşların böbrek taşı rahatsızlığına iyi geldiğine inanılıyor.
Kafasında gözlerinin arka kısmında sağ ve sol tarafta beyaz taşlar bulunan kötek balıkları Karadenizli balıkçıların zaman zaman ağlarına takılıyor. Balıkçılar tarafından ‘minekop’, ‘eşkina’ ve ‘mavroşgil’ olarak adlandırılan bu balıkların kafalarında bulunan beyaz taşlar, un kıvamına gelecek kadar dövüldükten sonra limonla karıştırılıp 2 gün buzdolabında bekletildikten sonra 1 çay kaşığı zeytinyağı ile içildiğinde böbrek taşlarının düşmesinde yardımcı olduğu iddia ediliyor.
Karagöz Balığı;
Karagöz balıkları ılık sahil bölgelerinde, akıntılı midye tarlalarında, ayna gibi parlayarak güçlü çeneleri ile kabuklu deniz ürünlerini kırıp yiyerek yaşamlarını sürdürürler. Eti son derece lezzetli ve makbul olan karagöz balığının kuyruk yüzgecinin dibinde nokta şeklinde siyah bir leke bulunur.
Karagöz balığı mehtaplı gecelerde kolay avlanır. Mehtap yakamozları yok edecek açıyı alıncaya kadar bekledikten sonra olta yemlenip suya bırakılır. Yemi önce koklayan karagöz yavaşça vurur, geveler. Bu esnada sabırla beklemek gerekir. Midye içi, hamur ve karidesi çok sever. Sandala yaklaştığında mutlaka altına kaçıp kurtulmak isteyecektir. Kepçeyi hazır bulundurun. Pilakisi, buğulaması, ızgarası yapılabilir. Fırında sebzeyle pişirilmesi hafif ve lezzetli olur.
Böylesi birbirinden güzel iki balığın aynı zaman diliminde ve aynı yerde Bulancak İskelesi’nde olta balıkçılığı yapan iki inşaat ustalarının oltasına takılmaları dikkatlerimizden kaçmadı. İnşaat sektöründe çalışan ve boş zamanlarında Bulancak İskelesi’nde olta balıkçılığı yapan iki arkadaş ve meslektaş objektiflerimize böyle yansıdılar. Şener Tanrıverdi ve Yılmaz Güven EŞKİNA ve KARAGÖZ BALIĞI yakalandıklarına bizzat tanık ve şahit olduk.
Bölgemizin sembolü olan ve bir zamanlar Türkiye’nin en uzun denize uzanan iskelesi olarak bilinen Bulancak İskelesi’nin gün içinde tur atıldığı ve olta balıkçılarının, bölge halkının günün konusu oldular.
İskele de sadece balık tutmak değil yanlarında getirdikleri termosla çaylarını yudumlayan iki arkadaş adeta hafta sonunu eğlenceye ve keyfe dönüştürdüler.
bulancakhaber.net birçok defa haber yaptığı Bulancak İskelesi’nde Şener Tanrıverdi ve Yılmaz Güven uzun zamandan bu yana görülmeyen balık türünü iskelede yakalamaları İskelede bulunan diğer balıkçıları da oldukça heyecanlandırdığı görüldü.
|