Başarılı meydanlar; söz konusu mekanın fiziksel boyutunun ötesinde bir dizi unsuru da içermektedir. Ne yazık ki; Bulancak Cumhuriyet Meydanı bu anlamda özelliğini kaybetmeye başlamıştır.
Meydanlar; tarihsel olarak toplumların merkezi, geleneksel olarak da, kent kimliğini biçimlendirmeye yardımcı bir unsur olmuştur. Meydanlara güçlü bir imaj vermek için, kimi zaman çeşme kullanılmıştır: örneğin Bulancak Atatürk Caddesi üzerinde ki Cumhuriyet meydanına 1925 -1931 yılları arasında yapıldığı belirtilen Vali Mehmet Rami Bey Gökçe Çeşmesini gösterebiliriz. Bu örneği dünya meydanlarından örnek gösterecek olursak; Roma’daki görkemli Trevi çeşmesi ya da Philadelphia Logan Meydanındaki Swann Çeşmesi gibi. Pek çok meydan imajı, çevresinde yer alan dini yapılar, belediye binası ya da kütüphane gibi büyük kamu binaları ile yakın ilişki içerisindedir. Gel gör ki; Bulancak Cumhuriyet Meydanı bu özelliğini kaybetmiş ve kaybetmeye de devam etmektedir.
Meydanlar iyi bir rekreasyon; yani kazanç amacı gütmeden, ister kalıcı isterse de geçici olsun sosyal etkileşimin kurulması için başarılı bir ortam sağlamaktadır. Bir meydanın kullanımı; gün, hafta, yıl esnasında değişebilmektedir. Bu doğal dalgalanmalara cevap verebilmek için esnekliğin yaratılması gerekmektedir. Bizim Cumhuriyet Meydanı’nda ise bu rahatlama sadece erkeklere yönelik bir düşünce içinde olduğu görülmektedir. Bir meydanın başarılı olabilmesi için, kolayca ulaşabilir olması gerekir. En iyi meydanlar, yürüyerek erişilebilen meydanlardır; çevre sokaklar dar, yaya geçitleri iyi yerleştirilmiş, ışıklar yayalar için zamanlanmıştır. Bulancak Cumhuriyet Meydanı bu özelliği taşıyor olsa da meydanı çevreleyen binalar kadar, çevresindeki sokaklar ve yan yollarda oldukça fazla etkilemektedir.
|