Özel aracı ile seyahat eden veya benzin istasyona insanoğlunun en temel ihtiyacı olan tuvalet ihtiyaç görmek için mola verdiğiniz de birçoğumuzun aklına gelen Cami tuvaletleri neden bu özel işletmeler kadar temiz olmuyor düşüncesidir.
OPET’in 2000 yılından bu yana sürdürdüğü ve Türkiye’de yapılan en uzun soluklu toplumsal projelerden biri olan Temiz Tuvalet Kampanyası, Türkiye’nin önemli bir sorununu çok büyük çözüm olmuştur. Hatta bu çözümün yurt genelinde ki Camilerde ’de örnek alınacak bir sorumluluktur. Bu tuvaletlerin temizliğinin de ötesinde Engelli vatandaşlarımızı da düşünerek engelli için oluşturulan tuvalet şartı da standardı getirilmiştir. Ayrıca sadece sağlıklı ve engelli insanların dışında bu hizmetten bebeklerin de yararlanması, tuvaletlerden mikrop kapmamaları için istasyonlara bebek bezi değişim üniteleri yapılmıştır. OPET Temiz Tuvalet Kampanyası’nın temel amacı insanoğlunun en temel ihtiyacı umumi tuvalet sorunu ve bu tuvaletlerin temizliğinin hepsinden de önemli olmasını ilke edinmesi olmuştur. Bu doğrultuda ’da insan hayatındaki önemine ilişkin farkındalık yaratmak ve sağlığa uygunluk bilincini yaygınlaştırmak olmuştur.
Tamda bu yazılanların devamında Peygamber (a.s.)’ın “Temizlik imandan gelir” sözü İslam’ın temizliğe önem verdiği ve ahlaki ve hukuki değerler ortaya koyduğunun bir ispatıdır. Kişisel temizlik ve çevre temizliği Allah’ın emri olarak uygulanması gereken konulardır. Çünkü temizlik olmadan ibadetlerin yerine gelmesi mümkün değildir. Bütün ibadetler ve hayat temizlik üzerine kuruludur. Temizlik sayesinde sağlıklı bir ortam elde edilir. Sağlıklı olmak sayesinde kul olma görevleri yerine getirilmektedir. Bu nedenle temizlik sağlığın yerine gelmesi, sağlığın yerine gelmesi Allah’a daha iyi ibadet etmeyi gerektirdiğinden imandan gelmektedir. İmanın bir parçası olarak temizlik çevreye zarar vermeyi de yasaklar. Bu nedenle çevre temizliği de imandandır. Müslüman bir kimse çevresine zarar vermez ve çevreyi kirletmez sözlerinin ne kadar gerçek olduğunu açıkça ortaya sunmuştur.
Gel görün ki, resmi dairelerde sadece personellerin her katta özel olarak anahtarla açtığı tuvaletler, namaza giden cemaatten para karşılığında tuvaletleri kullandırmaları ve tuvalet girişine para alacak nöbetçi bırak zihniyet. Bir tarafta ise İslam’ın şartı olan ve Peygamber (a.s.)’ın “Temizlik imandan gelir” sözlerinin ne kadar ve nasıl sahip çıktığımızın acı gerçeği olarak günümüzde biz insanoğluna dayatılmaktadır.
bulancakhaber.net bir başka söz ile “Bal dök (de) yala” deyimin anlamı olan çok temiz pırıl pırıl olduğu Benzin istasyonlarının tuvalet işletmeciliğini neden aynı şekilde Camilerimizin tuveletinde gerçekleştiremiyoruz. Bir tarafta toplumun bütün fertlerine sunulan temiz sağlıkli bir ortamda ücretsiz olarak yararlanılan umumi tuvalet. Bir tarafta ise sadece namaz kılanlara hizmet verme anlayışından kurulmuş bakımsız karanlık ve ücretsiz girilmez yazılarıyla cemaatine ve bölge halkına sunulan ibadethane.
bulancakhaber.net olarak insanoğlunun en temel ihtiyacı olan Umumi Tuvaletlerin toplumun her ferdine hitap edecek şekilde Benzin İstasyonları örnek alınacak şekilde bölgemizde ki camilerde ve resmi dairelerinde örnek alınmasını ve hiçbir şekilde para karşılığı olmadan toplum yararına, insan sağlığına hizmet verecek şekilde düzenlenmelidir.
|