ÇUŞ’LARIN BAKTIĞI TÖNGEL GÖYNEMEZ!


Bu haber 2017-11-30 14:53:41 eklenmiş ve 1406 kez görüntülenmiştir.

 Bir zamanlar Fiskobirliğin tek başına söz sahibi olduğu fındık ihracatında artık İtalyan, Alman ve Fransız çok uluslu gıda ve tarım şirketleri belirleyici konumdalar. İtalyan Ferrero ve onun Türkiye deki kolu Oltan  Gıda, Progıda  ve  Stellifer şirketleri fındık ihracatında oldukça önemli bir yer tutmaktadırlar. Ferrero ‘ya bağlı şirketler Oltan Gıda’nın mülkiyet haklarını devir aldıktan sonra fındık ihracatının en büyük belirleyicisi haline gelmektedir..Ferreroya bağlı bu şirketler sadece fındık ihracatı yapmayıp bir çok çalışanı ile sahada da yer alarak üretimde de belirleyici olmak üzeredir.

                  Fındık da Yerli ve Yabancı Çok Uluslu Tarım ve Gıda Şirketleri kazançlarını her geçen gün daha da artırmaktadır. Ferrero’ya ait Çok uluslu Tarı ve Gıda Şirketi Oltan Gıdanın  lojistik desteği ile Trabzon ve Düzce başta olmak üzere şirkete bağlı Ofisler kanalı ile ziraat mühendislerinden sosyologlara kadar yüzlerce teknik idari elemanlara kucak açmakta, bu elemanlar köylerde saha ve çiftçi eğitim çalışması yapmaktadır. Fındık çiftçisine  ton üzerinden 150 TL sını  Sodexo kart ile verilmekte ve  çiftçilere jüt çuval  dağıtımı  ve de fındık kurutma makineleri dağıtımı yapılmaktadır. Tüm bu çalışmalar ziraat odaları ile koordineli  yapılmakta ,bu şekilde on binlerce fındık çiftçisine ulaşılmakta ve de böylelikle tüm kırsalda üretimden ihracata   gıda egemenliği şirketler lehine yeniden inşa edilmektedir.

                Son günlerde  Çok Uluslu Tarım Ve Gıda Şirketlerinin bir çok az gelişmiş ülkede olduğu gibi ülkemizde de tarım topraklarının mülkiyetlerini ele geçirme planı devreye soktuğu iddia edilmektedir. ÇUŞ’ların  Şirketler lehine Gıda Egemenliğinin inşası sürecinde bu mülkiyet  alımları ekonomik olmadığı gibi bir çok riskleri de içerisinde barındıracağından çok sık baş vurulan bir yöntem olmayacaktır. Kaldı ki bir çok az gelişmiş ülkede  iktidarlar ve uygulattıkları tarım programları çiftçileri kendi ürünlerine  ve toprağına yabancılaştırmaktadır

Fındıkta da benzer süreçler yaşanmaktadır. AKP hükümetinin iktidarı boyunca uygulanmakta olan üretim, pazarlama ve fiyat politikaları sonucunda fındık çiftçisi kendi çocuklarına fındıkta gelecek görmemektedir. Tüm bu yaşananlar fındık çiftçisinin altın bir tepside şirketlere sunumundan  başka bir şey değildir. Sürdürülebilir bir sömürü düzenini tarımda egemen kılmaya çalışan şirketlerin öncelikli hedefi gıdaya egemen  olmaktır. Bunun içinde yapacakları ilk iş  Fındık çiftçileri ile sözleşmeler yapmak olacaktır. Tarımsal ilacından gübresine aletinden tohumuna kadar tüm girdilerde yaratılacak bağımlılık bu süreci daha da hızlandıracaktır. Şirketlerin gözünde fındık çiftçileri artık modern kölelerdir. Kendi topraklarında ırgata dönüştürdükleri ve her türlü girdi bağımlılığını sağladıkları  çiftçilerin  topraklarını mülkiyet olarak ele geçirmek  pek de önem arz etmeyecektir.

               Fındık çiftçisi kendi üzerinde oynanan  bu küresel oyunu ancak ve ancak küresel düzeyde bir direnişle bozabilir. Bu direnişe güç verecek olan da ilk önce yerellerde örgütlenmek olacaktır.  Fındık-SEN  1-4 Aralık tarihlerinde İtalyan fındık çiftçileri ile Lazio’ da bir araya gelecektir.” Örgütlü güç Kaybetmez “şiarı ile Fındığımıza Alınterimize Sahip Çıkalım! Umudu ve Mücadeleyi Büyütelim!

24/11/2017

                                                                                                 Kutsi YAŞAR

 

                                                                                            Fındık-SEN GN.BŞK.

ETİKETLER : ÇUŞ’LARIN BAKTIĞI TÖNGEL GÖYNEMEZ ! Kutsi YAŞAR Fındık-SEN GN.BŞK. bulancak haber giresun haber bulancak giresun
Yorumlar
Adınız :
E-Mail :
Başlık :
Yorumunuz :
Güvenlik :
Değiştir  
Toplam 0 yorum. Tüm yorumları okumak için tıklayın.
Diğer DÜNYA haberleri
Köşe Yazarları
 ‹ 
 › 
E-Mail Bülten Kaydı
Döviz Kurları
Arşiv Arama
- -
Anket
Bulancak Haber
CANLI YAYIN
CANLI YAYIN
GÜNDEM
Kadına Şiddet
Anayasa Haberleri
Trafik Kazaları
Yerel Seçimler
SPOR
Galatasaray
Fenerbahçe
Basketbol Haberleri
Şampiyonlar Ligi
SİYASET
Recep T. Erdoğan
Devlet Bahçeli
Kemal Kılıçdaroğlu
AKP Haberleri
EĞİTİM
A.Ö.L.
Eğitim Portalı
Eğitim Haberleri
Eğitim Bakanlığı
DÜNYA
Avrupa Haberleri
Amerika Gündemi
Suriye İç Savaş
Arıkan Meselesi