Tarihi 3 Caminin izlerini taşıyan Bulancak Sarayburnu Camii gece ışıl, ışıl


Bu haber 2017-11-24 15:57:24 eklenmiş ve 2222 kez görüntülenmiştir.

Yapımı uzun yıllardır devam eden Giresun'un Bulancak ilçesindeki Sarayburnu Camii, Karadeniz'de Cumhuriyet tarihinde yapılan tek Osmanlı ve Selçuklu mimari özelliklerini taşıyan eser olarak gösteriliyor.

 

Bulancak Sarayburnu Camii Sivas Divriği Ulu Cami, İstanbul Şehzadebaşı Camisi ile Bursa Ulu Camisinde kullanılan mimarinin harmanlanması olarak gösteriliyor. Son zamanlarda ise Bulancak Sarayburnu Camii gece yanan ışıklarıyla gösterişli görüntüsü ile konuşulmakta. Bu nedenle Bulancak Sarayburnu Camii’nin aylık elektrik tüketimi merak konusu oldu. Karadeniz'de Cumhuriyet tarihinde yapılan tek Osmanlı ve Selçuk mimari özelliklerini taşıyan eser Sivas Divriği Ulu Cami, İstanbul Şehzadebaşı Camisi ve Bursa Ulu Cami sinin özellikleri ile anılması beklenirken böylesi bir zamanda ışıl, ışıl göz alıcı aydınlatılmasıyla konuşulması camiyi öne çıkarttı.   Bulancak Sarayburnu Camii 13 Haziran 1987 tarihinde temeli atılan her zaman yardım toplanarak bu günlere gelmesiyle anılırken şimdi de gece karanlıkta bu denli aydınlatılması eleştirildi. Bulancak Sarayburnu Camii yapımında kimi hayırseverlerin maddi yardım yaptığı kimi hayırseverlerinde ise manevi olarak hayır için caminin yapımında çalıştığı Camii’nin bu denli gece aydınlatılmasını merak konusu oldu. Bu aydınlatmaya harcanan para ile ihtiyaç sahibi bir çocuğumuz okutulamaz mı? Ya da burs verilemez mi soruları akıllara takıldı. Bulancak Sarayburnu Camii’nin eski usul kesme taş işçiliğiyle yapıldığı Cumhuriyet tarihinde geleneksel Selçuklu  ve Osmanlı mimarilerinin özellikleriyle yapılmış nadir eserlerinden biri olmasıyla oldukça ilgi görüyor. Ayrıca caminin Birleşmiş Milletler Eğitim Bilim ve Kültür Örgütü'nün UNESCO Türkiye’de koruma altına aldığı Sivas Divriği Ulu Camisi'nin kapısıyla bire bir aynı olması kendisini parmakla gösteriyor. Bulancak Sarayburnu Camii ısıtma sistemi cemaatin yoğunluğuna göre bölgesel bilgisayar sistemiyle ısıtılıp tasarruf sağlandığı bir iç mekânda dış mekân için harcanan elektriğin son zamanlarda gerekli olup olmadığı konuşuluyor.  

 

 

 

bulancakhaber.net olarak Bulancak Sarayburnu Camisi'nin Karadeniz'de Cumhuriyet tarihinde yapılan tek Osmanlı ve Selçuklu mimari özelliklerini taşıyan eser olarak tanınması ve bünyesinde aş evinin olduğu huzur içinde ibadetin yapıldığı yoksul kimselere parasız olarak yemek verilen yer, olarak gösterilmesi bekleniyor. Işığıyla gösterişiyle değil. 

 

ETİKETLER : Tarihi 3 Caminin izlerini taşıyan Bulancak Sarayburnu Camii gece ışıl ışıl bulancak haber giresun haber Ayrıca caminin Birleşmiş Milletler Eğitim Bilim ve Kültür Örgütü UNESCO Türkiye
Yorumlar
Adınız :
E-Mail :
Başlık :
Yorumunuz :
Güvenlik :
Değiştir  
Toplam 0 yorum. Tüm yorumları okumak için tıklayın.
Diğer YEREL haberleri
Köşe Yazarları
 ‹ 
 › 
E-Mail Bülten Kaydı
Döviz Kurları
Arşiv Arama
- -
Anket
Bulancak Haber
CANLI YAYIN
CANLI YAYIN
GÜNDEM
Kadına Şiddet
Anayasa Haberleri
Trafik Kazaları
Yerel Seçimler
SPOR
Galatasaray
Fenerbahçe
Basketbol Haberleri
Şampiyonlar Ligi
SİYASET
Recep T. Erdoğan
Devlet Bahçeli
Kemal Kılıçdaroğlu
AKP Haberleri
EĞİTİM
A.Ö.L.
Eğitim Portalı
Eğitim Haberleri
Eğitim Bakanlığı
DÜNYA
Avrupa Haberleri
Amerika Gündemi
Suriye İç Savaş
Arıkan Meselesi