Mübadele ve Gülcemal Gemisi’nde yaşanan Dram

Mübadele ve Gülcemal Gemisi’nde yaşanan Dram
Bu haber 2015-10-30 19:20:38 eklenmiş ve 2657 kez görüntülenmiştir.

Mübadele ve Gülcemal Gemisi’nde yaşanan Dram

 

 

Gülcemal 1920'de Amerika seferi yapan ilk Türk yolcu gemisi unvanını da kaparak New York Limanına yanaşmış.Takvim 1923'ü gösterirken de imzalanan Mübadele Sözleşmesi ile Selanik'ten aldığı mübadilleri İstanbul ve İzmir Limanlarına taşımıştır.

 

 

Cumhuriyetin kuruluş yıllarında 1923'te Türkiye ve Yunanistan arasında imzalanan Mübadele Sözleşmesi gereği Yunanistan'da yerleşik bütün Müslümanlar Türkiye'ye, Türkiye'de yerleşik bütün Ortodoks Rumlar Yunanistan'a gönderildi.

 

Takvim 1923'ü gösterirken de imzalanan Mübadele Sözleşmesi ile Selanik'ten aldığı mübadilleri İstanbul ve İzmir Limanlarına taşımış ve o günden bu güne vatan toprağı Türkiye olmuştur.

 

TRT bu konuda Gülcemal Gemsisi Belgeseli programında Giresun ve Ordu başta olmak üzere birçok tanıdığımı Gülcemal gemisinin yolcularının torunları ve en büyük yaşta olan çocukları hatıralarını anlattılar. O günlere dair, annelerinden ve babalarından duydukları anılaraı gözleri yaşlı ve o günlere geri dönerek yaşayan bölgemizin ve ülkemizin güzel insanları TRT Belgesel de Gülcemel ve Mübadele deki gerçek yaşanmış dramı anlattılar.

 

 

Bu yaşanan gerçek dram ve hayat hikayesini en güzel anlatan, Dünyanın ilk Çocuk Müzesini kuran, şair, yazar, gazeteci, araştırmacı, tiyatro oyuncusu Şükrü Sunay Akın oldu.

 

 

konuşanlar arasında Mubadele de 2. kuşaktan Ordu'da yaşayan Remzi Bostancı, 2. kuşaktan Bulancak'ta yaşan Bedriye Kaya, 3. kuşak Giresun'da yaşayan Ahmet Çoşkun, 3. kuşak Giresun'da yaşayan  Levent Özertan ve gerçek hayat hikayelerini araştıran Şükrü Sunay Akın.    

ETİKETLER : Mübadele Gülcemal Gemisi’nde yaşanan Dram ahmet remzi bedriye sunay akın bulancak haber giresun haber bulancak
Yorumlar
Adınız :
E-Mail :
Başlık :
Yorumunuz :
Güvenlik :
Değiştir  
Toplam 0 yorum. Tüm yorumları okumak için tıklayın.
Diğer ASAYİŞ haberleri
Köşe Yazarları
 ‹ 
 › 
E-Mail Bülten Kaydı
Döviz Kurları
Arşiv Arama
- -
Anket
Bulancak Haber
CANLI YAYIN
CANLI YAYIN
GÜNDEM
Kadına Şiddet
Anayasa Haberleri
Trafik Kazaları
Yerel Seçimler
SPOR
Galatasaray
Fenerbahçe
Basketbol Haberleri
Şampiyonlar Ligi
SİYASET
Recep T. Erdoğan
Devlet Bahçeli
Kemal Kılıçdaroğlu
AKP Haberleri
EĞİTİM
A.Ö.L.
Eğitim Portalı
Eğitim Haberleri
Eğitim Bakanlığı
DÜNYA
Avrupa Haberleri
Amerika Gündemi
Suriye İç Savaş
Arıkan Meselesi