FINDIK FARELERİ İŞ BAŞINDA

FINDIK FARELERİ İŞ BAŞINDA
Bu haber 2015-09-14 12:18:00 eklenmiş ve 2096 kez görüntülenmiştir.

FINDIK FARELERİ İŞ BAŞINDA

              2015 -16   fındık sezonunda  ihracatçı ve tacirlerden oluşan sermaye grupları geçmiş alışkanlıklar üzerinden hareket ederek 2014-15 sezonunu 22,50 TL ‘sına kadar çıkıp 16,00 TL’ sından kapanan fındık fiyatları  üzerinde baskı oluşturmaya devam ediyorlar.Ağustos ayı içerisinde daha fındık pazara yeni inerken 12,50 TL  -13,00 TL’ sından alım yapılırken birkaç günde fiyatlar hızla 10,50-11,50 TL bandına  gerilemiştir. Bir yandan dövüz kurundaki önlenemeyen artışlar gerçekleşirken diğer yandan 2014-15 sezonu ortalama fındık ihracatı  12,87 dolar/kg (kabuklu fındık 6,44 dolar)üzerinden,2015-16 sezonu Eylül ayı ilk haftasındaki fındık ihracatı  da 12,07 dolar/kg(kabuklu fındık 6,04 dolar) üzerinden gerçekleşmiştir.

  Bu da  demektir ki ; Fındık ihracatcısı fındık  çiftçisinden 10,50 TL-11,50 sından aldığı fındığı yaklaşık 19,00 TL’sına satarak  % 80-90 karla nerdeyse  karşı karşıya satmıştır.

              2015 sezonu için fındıkla ilgili    bazı kurum ve kuruluşlar   rekolte açıklamalarında  bulunmuşlardı.Hatırlanacağı üzere sermaye grupları  karanfil sayımlarına göre 2015-16 sezonu için 650 bin tonluk bir rekolte öngörmüşler daha sonra çotanak sayımlarına göre bu tahmini rakamı 700 bin tonun üzerine çıkararak revize etmişlerdi.Ziraat odaları da çotanak sayımına göre  590 bin tonluk bir rekolte tahmininde bulunmuş akabinde külleme hastalığı ve iklim koşullarını gerekçe göstererek bu rakamı 550 bin ton olarak revize etmişlerdi.Bir önceki yıldan sıfır stokla yeni sezona girilmişti.

             Fındık çiftçilerin bütün uyarılarımıza rağmen emanete fındık vermesini ve ihtiyacından fazla fındığı harcamaların yoğun olduğu Eylül-Ekim aylarında pazara indirmelerini  fırsat bilen sermaye grubu fiyatları aşağıya çekmiştir.Fındık fiyatlarında  kısa vade de hareketlilik görülmeyeceği öngörülmektedir.          

            Fındık-SEN olarak; fındık çiftçilerimizi emanete fındık vermemeye ve ihtiyacı kadar olan fındığı pazara indirmeleri konularında birlikte davranarak ,fındık fiyatları  üzerinden oynanan oyunu bozmaya, fındığımıza ve alın terimize sahip çıkmaya davet ediyoruz.Örgütlü hareket etmeyi başarabildiğimiz sürece hakkımız olan  para bizim cebimizde kalacak  aracı olan sermaye guruplarının cebine girmeyecektir.Umudu ve Mücadeleyi Büyütelim! Cebimizi Deldirmeyelim!

 

 

ETİKETLER : bulancak haber bulancak giresun haber FINDIK FARELERİ İŞ BAŞINDA kutsi yaşar
Yorumlar
Adınız :
E-Mail :
Başlık :
Yorumunuz :
Güvenlik :
Değiştir  
Toplam 0 yorum. Tüm yorumları okumak için tıklayın.
Diğer EKONOMİ haberleri
Köşe Yazarları
 ‹ 
 › 
E-Mail Bülten Kaydı
Döviz Kurları
Arşiv Arama
- -
Anket
Bulancak Haber
CANLI YAYIN
CANLI YAYIN
GÜNDEM
Kadına Şiddet
Anayasa Haberleri
Trafik Kazaları
Yerel Seçimler
SPOR
Galatasaray
Fenerbahçe
Basketbol Haberleri
Şampiyonlar Ligi
SİYASET
Recep T. Erdoğan
Devlet Bahçeli
Kemal Kılıçdaroğlu
AKP Haberleri
EĞİTİM
A.Ö.L.
Eğitim Portalı
Eğitim Haberleri
Eğitim Bakanlığı
DÜNYA
Avrupa Haberleri
Amerika Gündemi
Suriye İç Savaş
Arıkan Meselesi