İYİ PARTİ’DEN AŞURE İKRAMI.


Bu haber 2020-09-08 15:55:00 eklenmiş ve 8038 kez görüntülenmiştir.

 

İYİ Parti İl ve İlçe Yönetim Kurulu üyeleri, Bulancak ilçe Başkanı Nesim Çelik öncülüğünde, İYİ Parti İl Başkan Abdurkadir Eroğlu, Piraziz ilçe Başkanı Emin Pekdemir ve Yağlıdere İlçe Başkanı Fatma Turgut’un katılımı ile ilçemiz Halk Kütüphanesi önünde 08.09.2020 Salı günü (bugün) Bulancaklı hemşerilerimize aşure ikramında bulundular.

 

 

Üç ayların sonu olan Muharrem ayında; geleneksel olarak her yıl paylaşılan aşure gününde İYİ Parti olarak halkımızla bir arada olmak istedik diyen Başkan Nesim Çelik; vatandaşlarımızla böyle özel anları paylaşmak ve bu gelenekleri yaşatmak bizleri mutlu kılıyor dedi.

 

 

Türk milleti olarak; geleneklerimizi yaşatmak ve yeni kuşaklara aktarmak hepimizin görevi.  Bu nedenle; üç ayların sonuncusu olan ve hicri yılbaşı olarak ta bilinen “Aşure Günü”nü Bulancaklılarla paylaşmak istedik. Birlikte içilen bir kase aşurenin sohbetin ve gönül kapılarının anahtarı olduğunu gördük. Bu gibi günler toplumsal geleneklere bağlılığımızın ve hassasiyetlerimizin göstergesidir.

 

 

 

Aşuremizi bölüşen tüm Bulancaklılara bu geleneğe sahip çıktıkları için teşekkür ediyorum dedi.

 

 

 

Biz de aşurenin tarihine bir göz atalım dedik;

 

Priscilla Mary Işın’ın Osmanlı Mutfak Sözlüğü kitabında aşure şu sözlerle anlatılmıştır:

 


Aşure, haşlanmış buğday tanelerinden yapılan bir tatlıdır. Aşurenin kökeni tarıma başlanan ilk döneme kadar iner. Kutsal sayılan bu yiyeceğin berekete dair inançlarla yakın bir bağlantısı vardır.

Aşure, buğday kültürü ile Mezopotamya'dan yayılmıştır. Bu yüzden Çin'den İngiltere'ye kadar dünyanın birçok ülkesinde aşure benzeri, bayram veya yeni yıl yemeklerine rastlanır.

Yılın ilk ayı olan Muharrem'in onuncu günü olan âşûrâ, İslam öncesi kutsal sayılarak, o gün yenilen buğday yemeğine adını vermişti. İslam'ın ortaya çıkmasıyla birlikte aşure yeni anlamlar kazandı. Şiiler o gün Kerbela'da öldürülen Hüseyin için yas yemeği olarak, Sünniler de Adem'in tövbesinin kabul edilmesi, İbrahim'in ateşten kurtulması, Yakup'un oğlu Yusuf'la buluşması ve Nuh'un gemisinin Cudi dağına oturması gibi çeşitli olaylara dayandırarak aşure yapma geleneğini sürdürdüler.

Türkiye'de Aşure, buğdaydan başka çeşitli tahıl, bakliyat ve kuruyemişlerle yapılır. Genellikle tatlı olarak yapılsa da bazı yörelerde etli veya tuzlu türlerine de rastlanır. Aşure dağıtmak ise toplumun her kesiminde önemli bir gelenektir.

 

ETİKETLER : İYİ PARTİ’DEN AŞURE İKRAMI bulancak haber giresun haber bulancak giresun Başkanı Nesim Çelik öncülüğünde İYİ Parti İl Başkan Abdurkadir Eroğlu Piraziz ilçe Başkanı Emin Pekdemir Yağlıdere İlçe Başkanı F
Yorumlar
Adınız :
E-Mail :
Başlık :
Yorumunuz :
Güvenlik :
Değiştir  
Toplam 0 yorum. Tüm yorumları okumak için tıklayın.
Diğer MAGAZİN haberleri
Köşe Yazarları
 ‹ 
 › 
E-Mail Bülten Kaydı
Döviz Kurları
Arşiv Arama
- -
Anket
Bulancak Haber
CANLI YAYIN
CANLI YAYIN
GÜNDEM
Kadına Şiddet
Anayasa Haberleri
Trafik Kazaları
Yerel Seçimler
SPOR
Galatasaray
Fenerbahçe
Basketbol Haberleri
Şampiyonlar Ligi
SİYASET
Recep T. Erdoğan
Devlet Bahçeli
Kemal Kılıçdaroğlu
AKP Haberleri
EĞİTİM
A.Ö.L.
Eğitim Portalı
Eğitim Haberleri
Eğitim Bakanlığı
DÜNYA
Avrupa Haberleri
Amerika Gündemi
Suriye İç Savaş
Arıkan Meselesi