YUMURTA ALIRKEN NELERE DİKKAT ETMELİYİZ


Bu makale 2016-08-11 19:58:44 eklenmiş ve 5202 kez görüntülenmiştir.
Betül İvgin UZAN (Veteriner Hekim)

TÜKETİCİ OLARAK YUMURTA ALIRKEN NELERE DİKKAT ETMELİYİZ

Yumurtacı tavuklardan elde edilmiş kabuklu yumurtanın tekniğine uygun ve hijyenik şekilde paketlenmesi, muhafazası, depolanması, taşınması ve pazarlanmasında dikkate alınacak özellikleri belirlemek amacı ile 20 Aralık 2014 tarihinde yayınlanan 29211 sayılı Türk Gıda Kodeksi Yumurta Tebliği doğrultusunda dikkat etmeniz gereken bazı bilgileri sizlere aktarmak isterim.

Yumurta sağlıklı hayvanlardan elde edilmiş olmalıdır, kendine has tat, koku ve renkte olmalıdır. Doğal renk ve kokusunu kaybetmiş, çürümüş, kokuşmuş yumurta ile kuluçka işlemi uygulanmış yumurta doğrudan tüketime sunulamaz ve gıda sanayinde kullanılamaz. Kırık yumurta, yumurta ürünlerinin üretimi de dâhil olmak üzere, gıda maddelerinin üretiminde kullanılamaz.

Yumurta, özelliklerine göre A sınıfı ve B sınıfı olmak üzere ikiye ayrılır.

A sınıfı yumurta; doğrudan insan tüketimine veya gıda sanayisinin kullanımına sunulan, A sınıfı yumurtanın kalite özelliklerini taşıyan kabuklu yumurtayı, B sınıfı yumurta;  A sınıfı yumurtanın kalite özelliklerini karşılayamayan ve yumurta ürünlerinin hazırlanması için gıda sanayinde kullanımı uygun olan kabuklu yumurtayı ifade eder.

A Sınıfı Yumurtanın Kalite Özellikleri; Yumurta kabuğu temiz olmalıdır, kabuk hafif pütürlü olabilir. Kabuk sağlam yapılı, çatlaksız, kırıksız ve şekli normal olmalıdır. Yumurta akı; berrak, saydam ve jel kıvamında olmalı, yabancı madde içermemelidir. Yumurta içeriğinde gözle görülebilir embriyo bulunmamalıdır. Yabancı koku içermemelidir. A sınıfı yumurta yıkanarak veya başka bir yöntemle temizlenemez ve yağlama işlemine tabi tutulamaz.  Bu kalite özelliklerini taşımayan yumurta B sınıfı yumurtadır.

A sınıfı yumurta ağırlıklarına göre sınıflandırılır

Ağırlık Sınıfı

Ağırlık

XL – Çok Büyük

>73 g

L - Büyük

>63 – <73 g

M - Orta

> 53 – <63 g

S - Küçük

<53 g

A sınıfı yumurtada işletme ve kümes numarası ile yumurtlama tarihi kolayca görülebilir, okunaklı ve en az 2 mm yükseklikte olacak şekilde yumurta kabuğu üzerine damgalanır. Yumurtanın etiketinde son tüketim tarihi “.....tarihine kadar tüketilmelidir.” veya “..........tarihinden önce tüketilmelidir.” ifadeleri kullanılarak yazılır.

B sınıfı yumurtanın ambalajı üzerinde, en az 2 cm yükseklikte büyük harflerle “GIDA SANAYİ İÇİNDİR” yazısı yer alır.

 

 

 

 

12 Eylül 2015 tarih ve 29473 sayılı yönetmelik ile küçük miktarlardaki yumurtaların (Küçük miktarlardaki yumurta; en fazla 250 adet kanatlı hayvana sahip her bir hayvancılık işletmesinden elde edilen yumurta miktarıdır) tüketiciye satılmasında;

 

Son tüketiciye satış sırasında tüketicinin talebi doğrultusunda, gıda ile temasa uygun tek kullanımlık malzeme veya tüketici tarafından sağlanan malzeme içerisine yerleştirilerek, doğrudan satış için hazır ambalajlı hale getirilerek veya hazır ambalajlı yumurta olarak arz edilir.

 

Yumurtaların son tüketiciye arzı sırasında; ambalajı üzerinde veya ambalaja yapıştırılmış bir etiket üzerinde aşağıdaki bilgiler, tüketicinin kolaylıkla görebileceği ve okuyabileceği bir şekilde sunulur:

 

1) Birincil üretimden sorumlu gıda işletmecisinin adı ve soyadı veya ticari unvanı, adresi ile işletme ve kümes numarası

2) Yumurtaların ait olduğu kanatlı türü

3) Yumurtlama tarihi

4) Yumurtaların son tüketim tarihi

5) İzin belgesi tarihi ve numarası

 

Yumurta üretildiği yerde ve tüketiciye ulaştırılana kadar ki tüm aşamalarda temiz ve kuru yerlerde ve yabancı kokulardan ari biçimde depolanır. Darbelerden, doğrudan güneş ışığından ve sıcaktan korunur. Yumurtlama tarihinden sonraki 18 inci güne kadar yumurtanın soğutulması zorunlu değildir. Ancak 18 inci günden itibaren (+8)-(+5) °C arasında muhafaza edilmelidir. Yumurta, hijyenik olmayan malzemeler (yaprak, saman vb.) içinde satışa sunulamaz.

Güvenilir gıda sağlıklı yaşam anlayışı ile aslında tüm tüketiciler birer fahri denetçidir. Gıda ile ilgili tüm sorunlarınızda Alo Gıda (174) ‘yı arayarak şikayetlerinizi bildirebilirsiniz. Yediğine içtiğine dikkat et, güvenilir gıda tüket…

 

           Gıda Kontrolörü

                       Veteriner Hekim 

                     Betül İvgin UZAN

 

 

 

 

 

 

 

Yorumlar
Adınız :
E-Mail :
Başlık :
Yorumunuz :
Güvenlik :
Değiştir  
Toplam 0 yorum. Tüm yorumları okumak için tıklayın.
Diğer yazıları...
Köşe Yazarları
 ‹ 
 › 
E-Mail Bülten Kaydı
Döviz Kurları
Arşiv Arama
- -
Anket
Bulancak Haber
CANLI YAYIN
CANLI YAYIN
GÜNDEM
Kadına Şiddet
Anayasa Haberleri
Trafik Kazaları
Yerel Seçimler
SPOR
Galatasaray
Fenerbahçe
Basketbol Haberleri
Şampiyonlar Ligi
SİYASET
Recep T. Erdoğan
Devlet Bahçeli
Kemal Kılıçdaroğlu
AKP Haberleri
EĞİTİM
A.Ö.L.
Eğitim Portalı
Eğitim Haberleri
Eğitim Bakanlığı
DÜNYA
Avrupa Haberleri
Amerika Gündemi
Suriye İç Savaş
Arıkan Meselesi