Devr-i İnsan oyunu


Bu makale 2016-02-16 19:13:31 eklenmiş ve 93270 kez görüntülenmiştir.
Ulaş KARAKAYA

Sanat iyiyi ve  güzeli  arayış ise tiyatro bu umutlu arayışın en önemli ayaklarından  biridir. Tiyatro belkide  kutsal mabedlerden çıkmış bir ritüelin adıdır. Belkide sahne tapınak, oyuncular rahip, seyirciler ise ayini izlemeye gelen ve kendine bu ayinden pay çıkartacak inanç sahipleri olarak düşünebilir.
 
 Tiyatro oyuncusu sahneye çıktığında  tüm dünya ile  bağlarını koparırken, seyircisini gerçeğe ve güzele ulaştırma çabası içinde ibadetine odaklanır.
 
Bizde böyle kutsal bir ayine katılmak için Giresun'un yegane salonu, Vahit Sütlaç sahnesine doğru yol alıyorduk.
 
Beş sene önce yıkılan kültür sitesinin ya da bilinen adıyla şehir sinemasının üzerinde ki arabalar pek sanatsal durmasa da, aklımıza şehrin park sorununa getirilen  dahiyane çözümü takdir etmekten başka bir şey gelmiyordu ...
 
Tiyatro salonuna geldiğimizde ise tiyatronun  giriş kısmında bulunan kalabalık bir grup nikotine olan bağlılıklarını yinelemek için gökyüzüne duman üflüyorlardı. 
Bunun  garip bir protesto yöntemi olduğunu düşünmedim değil.Ama şaman ayinlerinde de bu vardı.
 
Gişeden biletimizi alıp oyunu izlemek için hareket ediyoruz. Yerimizi tiyatro ve futbol müsabakalarında ki tecrübelerimize dayanarak buluyoruz. Neyse ki futbol müsabakalarında ki gibi koltuğumuza oturan birileri yok.
İyi ki erken gelmişiz sevinciyle koltuklarımız otururken ,koltukların kenarlarına nazikçe  bırakılmış oyunun tanıtım broşürlerini ve oyunun sponsorlarından Tirebolu 42 çayın ufak hediyesini alıyoruz. Gerçekten çok hoş düşünülmüş iki ayrıntı.
 
Oyunun başlamasına beş dakika anonsu ile geriye dönüp bakmam peş peşe gerçekleşiyor. Evet tahmin ettiğim gibi tüm koltuklar dolu. 
 
'Kayıp Oyuncuların' sahneye koyacağı oyunun adı 'Devr-i İnsan'...Uzun zamandır 'Hakan Alkan'ın yönetiminde  bu oyunu çalışıyorlar. 
 
Ve işte sahne...
 
Oyunun başlangıcında oyuncular koltuklarımızın yanı başında bitiveriyor. Bizi oyunun içine çekmek istediklerini düşünüyorum.Başarıyorlar...
 
Oyuna giriş ile bir tokat şak diye iniyor suratlara. Sanatın acıması yok. Görevini yapıyor, rahatsız ediyor. Oyunun ilk yarısı biraz ağır ve sert . Tempo yavaş yavaş yükseliyor. Ve seyirci artık oyunun tamamıyla içinde. Oyuncular bunu başarıyor.
Bir anda çok yüksek kahkahalar yükselirken salondan. Bir an geliyor gözyaşlarını tutamıyor insanlar. 
Bir med-cezirin içinde buluyorsunuz kendinizi.
 
Düşünsel bir metaforun içindesiniz. 
Sanatın günceli yakalaması var. Yıllar önce yazılmış bir pasajın günümüze yansımasını görüyorsunuz. İşte bu diyorsunuz. Biz bunu yaşadık geçen hafta. Ama adam 40 sene önce yazmış . 
Nasıl oluyor sorunsalı...
 
Ve oyunun finaline doğru hapishanedesiniz. Düşünceleriniz ve fikirleriniz hapsedilmiş. Hissediyorsunuz. Abdülkerim Oğurlu ve Ersin Özdemir sizi o hücrenin içine sokuyor adeta. Mıhlıyor Koltuklarınıza. Hani o koltuktan bir tünel kazanacaksınız ama kazma ve küreğini yok. Onlara yardım edebilseniz keşke...
 
Tiyatro budur işte diyorsunuz. Oyunculuğun içselleşmesi ve seyirciyle bütünleşmesi... 
 
Ve idam yaftasını sizin boynunuza asıp çekip gidiyorlar.
 
Funda Oğurlu  size Antigone ile  cesarete teşvik ederken gerçekten cesur. İşte yaşatmak bu, binlerce yıllık bir duruşu anlatmak..
 A.Yalçın Yılmaz,Muammer Öztürk, Selçuk Yılmaz, Selime Yılmaz oyunu oynamıyorlar, yaşıyorlar; işte bütün mesele bu Şekspir...Tiyatro oynamamak...Rol yapmamak...
 
 
Oyunun müzikleri Selin Yılmaz dans koreografisi Derya Kılıç tarafından düzenlenmiş. 
Teknik ekipte ise Işık Yönetim Erdem Şenses, Efekt Yönetim Mahmut Yılmaz, Görsel Tasarım Gökalp Kabacaoğlu ve Kostüm Tasarım Tülin Kabacaoğlu . 
Gönüllerinize sağlık diyorum
 
Hakan Alkan'ın başarıyla yönettiği  Devr-i İnsan isimli  oyun  Şubat ayı içerisinde her perşembe günü Vahit Sütlaç sahnesinde. 
Oyuna gidin ve  ben kurtaramadım tüneli siz kazın ve çıkartın insanlığı oradan...
Ve unutmayın haklıysanız hakkınızı savunmayı...
 

 

 

Yorumlar
Adınız :
E-Mail :
Başlık :
Yorumunuz :
Güvenlik :
Değiştir  
Toplam 0 yorum. Tüm yorumları okumak için tıklayın.
Diğer yazıları...
Köşe Yazarları
 ‹ 
 › 
E-Mail Bülten Kaydı
Döviz Kurları
Arşiv Arama
- -
Anket
Bulancak Haber
CANLI YAYIN
CANLI YAYIN
GÜNDEM
Kadına Şiddet
Anayasa Haberleri
Trafik Kazaları
Yerel Seçimler
SPOR
Galatasaray
Fenerbahçe
Basketbol Haberleri
Şampiyonlar Ligi
SİYASET
Recep T. Erdoğan
Devlet Bahçeli
Kemal Kılıçdaroğlu
AKP Haberleri
EĞİTİM
A.Ö.L.
Eğitim Portalı
Eğitim Haberleri
Eğitim Bakanlığı
DÜNYA
Avrupa Haberleri
Amerika Gündemi
Suriye İç Savaş
Arıkan Meselesi