BULANCAK’tan KANADA’ya TARİH KÖPRÜSÜ


Bu makale 2015-11-07 19:46:46 eklenmiş ve 95728 kez görüntülenmiştir.
Murat Yaşar

BULANCAK’tan KANADA’ya TARİH KÖPRÜSÜ

 

 

New York Devlet Üniversitesi’nde Yardımcı Doçent olan Murat Yaşar kendi dili Türkçe ile birlikte tam 9 dil biliyor. Türkiye ve dünya üniversitelerinde tanınan Bulancaklı Murat Yaşar birçok dünyaca tanınmış Universitelerde de ders verdiği biliniyor.

 

 

Bu ve birçok konuda Bulancak aslında çok özel isimler yetiştirebilen bir ilçe. Belki bazen bunun farkına varıyoruz; çoğunlukla da takip etmediğimiz için unutuyoruz. Şimdi size bulancakhaber.net olarak Bulancak’ın yetiştirdiği ama tanıyanlar haricinde çok duymadığımız birinden bahsedeceğiz. Şu anda New York Devlet Üniversitesi’nde Yardımcı doçent olan ve 9 Dil bilen Murat Yaşar’ı sizlere tanıtacağız.

 

      

Murat Yaşar; Bulancak’ın belli bir yaş üstündeki kuşağının çok iyi tanıdığı yıllarca insanlarımızın ulaşım sorunlarının çözümünde yakaın bir tarihimizde eskilerin çok iyi bileceği Süzer Turizm firmasında yardımcı olmuş Merhum Rahmi Yaşar’ın, lakabıyla dayı’nın oğlu. Bulancak’ın bu değerli evladına ulaştık. Bize kendisini ve başarı öyküsünü anlatmasını rica ettik. İşte Murat Yaşar kimdir sorusunu bulancakhaber.net olarak siz değerli okuyucularımıza Murat Yaşar’ın kendi anlatımıyla bu güne gelen yaşamı.

     

Murat Yaşar, “1979 yılında Bulancak’ta doğdum. Çocukluğumda, Karadeniz’in kültür ve sanata değer veren nadide ilçelerinden birinde doğmuş olmamın yanı sıra kitap giren ve kitap okunan bir evin bireyi olarak büyümemde bugün ki konumumda olmamın etkenlerinden biridir.

     

Birçok mübadil ailesinde olduğu gibi tarihe çok ilgili olarak yetiştirildim. Özellikle babam Rahmi Yaşar’ın sonsuz teşviki ile üniversite tercihimde ODTÜ (Orta Doğu Teknik Üniversitesi) Tarih Bölümü’nü seçtim ve sınav sonucu bu bölüme yerleştim.

     

2001 yılında ODTÜ Tarih Bölümü’nden mezun oldum ve Bilkent Üniversitesi’nde Uluslararası İlişkiler Bölümü’nde yüksek lisans yapmaya başladım.Aynı zamanda araştırma görevlisi olarak çalıştım.

   

2004 yılında Kanada’da bulunan ve dünyanın saygın üniversitelerinden biri olan Toronto Üniversitesi Yakın Doğu Çalışmaları Bölümü’nde tam burslu olarak doktoraya kabul edildim.

     

2006 yılından itibaren Toronto Üniversitesi’nde öğretim görevlisi olarak Türk Tarihi ve Türkçe dersleri verdim.

   

2011 yılında doktora derecesini alarak, Trent Üniversitesi ve Toronto Üniversitesi’nde öğretim görevlisi olarak ders vermeye devam ettim.

   

 2013 yılında New York Devlet Üniversitesi’nden gelen teklifi kabul ederek, orada yardımcı doçent olarak çalışmaya başladım” dedi.

   

Dahası olan ve bu sözlerin ötesinde Osmanlı Tarihi ve özel olarak Kuzey Kafkasya bölgeleri üzerine olan araştırmaları dünyanın önde gelen akademik dergileri tarafından yayınlanmakta olup, Yaşar’ın bir diğer özelliği de kendi ana dili hariçinde; İngilizce, Rusça, Almanca, Farsça, Arapça ve Türki lisanları olan Kazakça, Tatarca ile Başkurtça bilmektedir.

   

Günümüzde özellikle Kuzey Kafkasya ve Osmanlı’nın sınır bölgeleri konusunda önde gelen akademik isimlerden biridir. Akademik çalışmalarından dolayı Kuzey Amerika’nın önde gelen yayın organlarından olan MacLean’s ve Toronto Star’da çıkan Türkiye haberlerinde Murat Yaşar’ın kendisine yer verilmiştir.

 

 

Bulancaklı rahmetli, dayı lakablı Rahmi Yaşar’ın oğlu Murat Yaşar ile ne kadar iftahar etsek azdır.  bulancakhaber.net önümüzde ki günlerde Yaşar’ın birçok konuda dünya görüşlerini siz değerli okuyucularımızla paylaşacak olmanın heyecanını yaşıyoruz.  

Yorumlar
Adınız :
E-Mail :
Başlık :
Yorumunuz :
Güvenlik :
Değiştir  
Toplam 0 yorum. Tüm yorumları okumak için tıklayın.
Diğer yazıları...
Köşe Yazarları
 ‹ 
 › 
E-Mail Bülten Kaydı
Döviz Kurları
Arşiv Arama
- -
Anket
Bulancak Haber
CANLI YAYIN
CANLI YAYIN
GÜNDEM
Kadına Şiddet
Anayasa Haberleri
Trafik Kazaları
Yerel Seçimler
SPOR
Galatasaray
Fenerbahçe
Basketbol Haberleri
Şampiyonlar Ligi
SİYASET
Recep T. Erdoğan
Devlet Bahçeli
Kemal Kılıçdaroğlu
AKP Haberleri
EĞİTİM
A.Ö.L.
Eğitim Portalı
Eğitim Haberleri
Eğitim Bakanlığı
DÜNYA
Avrupa Haberleri
Amerika Gündemi
Suriye İç Savaş
Arıkan Meselesi