FINDIKTA KÜLLEME ARTARAK DEVAM EDİYOR


Bu makale 2015-05-28 12:45:58 eklenmiş ve 2075 kez görüntülenmiştir.
KUTSİ YAŞAR

 FINDIKTA KÜLLEME  ARTARAK DEVAM EDİYOR

 

 

             Geçen sene görülmeye başlanan Fındık da  Küllemenin  (Phyllactinia guttata) bu yıl da fındık yaprak ve çotanaklarında beyaz kül tabakası şeklinde epidemi yaptığı gözlenmiştir.Külleme bir mantari hastalık olup nem ve sıcaklık değerlerine bağlı olarak yayılım göstermektedir. Fındık yaprak ve çotanaklarında sanki  kül dökülmüş görüntüsü vermektedir.Hastalığın ilerleyen aşamalarında yeşil aksamda bozulma ve kurumalara sebebiyet vereceğinden  kalite ve verimde de  düşüşler olacaktır.

                   Bölgemizde daha öncede görülen bu hastalık  önceki yıllarda var olmasına karşın ekonomik düzeyde kayıplara neden olmuyordu. Hastalığın en önemli mücadele şekli koruyucu ilaçlama ve iyi havalandırmayı esas alacak budamayı içeren kültürel önlemler şeklinde yapılması gerektiğinden şimdi bu aşamalar geçmiş bulunmaktadır. Ancak hastalığı en az hasarla atlatabilmek için  tedavi edici fungusitlerin (mantar öldürücü ilaç) kullanması gerekmektedir. Çiftçilerimizin fındık bahçelerini gözlemleyerek  bu hastalığı tespit ettikleri alanlarda Gıda,Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının ilgili personelleri,zirai ilaç bayileri ve tarım danışmanlarının da referanslarıyla gereken mücadeleyi yapmaları oldukça önemlidir.

                Külleme hastalığı dar bir alandan daha geniş bir alana yayılma özelliği göstermekte olup  Gıda,Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının bu konuda acilen bir kriz masası oluşturup gereken önlemleri alması gerekmektedir.

 

Yorumlar
Adınız :
E-Mail :
Başlık :
Yorumunuz :
Güvenlik :
Değiştir  
Toplam 0 yorum. Tüm yorumları okumak için tıklayın.
Diğer yazıları...
Köşe Yazarları
 ‹ 
 › 
E-Mail Bülten Kaydı
Döviz Kurları
Arşiv Arama
- -
Anket
Bulancak Haber
CANLI YAYIN
CANLI YAYIN
GÜNDEM
Kadına Şiddet
Anayasa Haberleri
Trafik Kazaları
Yerel Seçimler
SPOR
Galatasaray
Fenerbahçe
Basketbol Haberleri
Şampiyonlar Ligi
SİYASET
Recep T. Erdoğan
Devlet Bahçeli
Kemal Kılıçdaroğlu
AKP Haberleri
EĞİTİM
A.Ö.L.
Eğitim Portalı
Eğitim Haberleri
Eğitim Bakanlığı
DÜNYA
Avrupa Haberleri
Amerika Gündemi
Suriye İç Savaş
Arıkan Meselesi