21 Mayıs Dünya Süt Gününüz kutlu olsun...


Bu makale 2018-05-22 07:33:34 eklenmiş ve 4601 kez görüntülenmiştir.
Betül İvgin UZAN (Veteriner Hekim)

Toplumu bilinçlendirmek ve süt tüketimini arttırmak için 21 Mayıs Dünya Süt Günü olarak kutlanmaktadır. Sütün faydaları saymakla bitmez desek yalan söylemiş olmayız.

 

Çocuklarda büyüme ve gelişmeyi sağlar, Kan basıncını düzenler, dişlerin çürümesine engel olur, kemiklerin güçlenmesini sağlar ve kemik erimesini önlemeye yardımcıdır. Cildin yıpranmasını ve yaşlanmasına engeller. Sindirim sistemine iyi gelir. Başta Kalsiyum , Fosfor, B2 ve B12 vitamini olmak üzere bir çok vitamin, mineral ve protein kaynağıdır. Bu listeyi uzatmak mümkündür. Hamilelerin ve çocukların günde 2-3 bardak süt içmesi faydalıdır. Ne yazık ki  ülkemizde yeterince süt tüketimi olmamaktadır. Faydalarını saymakla bitiremediğimiz sütün hastalık kaynağı olmaması için sağlıklı hayvanlardan elde edilmesi, sağıldıktan sonra en geç 2 saat içerisinde 4°C’ye soğutulması gerekmektedir. Soğuk zincirde sevk edilerek çeşitli ısıl işlemlere (Pastörizasyon, UHT) tabi tutularak paketli olarak tüketime sunulacağı gibi, 27.04.2017 tarih ve 30050 sayılı resmi gazetede Yayınlanan “Çiğ Sütün Arzına Dair Tebliği” ile hastalıktan ari işletmede üretilen çiğ sütün satışına izin verilmektedir.

 

Kaynağı belli olmayan her gıdanın zararlı olacağı unutulmamalıdır. Eğer paket süt tercih etmiyor iseniz alacağınız çiğ sütün hastalıktan ari işletmeden geldiğini doğrulayın. Yediğiniz içtiğinize dikkat edin, güvenilir gıda tüketin...

Yorumlar
Adınız :
E-Mail :
Başlık :
Yorumunuz :
Güvenlik :
Değiştir  
Toplam 0 yorum. Tüm yorumları okumak için tıklayın.
Diğer yazıları...
Köşe Yazarları
 ‹ 
 › 
E-Mail Bülten Kaydı
Döviz Kurları
Arşiv Arama
- -
Anket
Bulancak Haber
CANLI YAYIN
CANLI YAYIN
GÜNDEM
Kadına Şiddet
Anayasa Haberleri
Trafik Kazaları
Yerel Seçimler
SPOR
Galatasaray
Fenerbahçe
Basketbol Haberleri
Şampiyonlar Ligi
SİYASET
Recep T. Erdoğan
Devlet Bahçeli
Kemal Kılıçdaroğlu
AKP Haberleri
EĞİTİM
A.Ö.L.
Eğitim Portalı
Eğitim Haberleri
Eğitim Bakanlığı
DÜNYA
Avrupa Haberleri
Amerika Gündemi
Suriye İç Savaş
Arıkan Meselesi