Diyette doğru bilinen yanlışlıklar


Bu makale 2017-10-04 08:31:47 eklenmiş ve 1711 kez görüntülenmiştir.

1 – EKMEK KİLO ALDIRIR

Maalesef ben bu algıyı kıramıyorum. Bazı danışanlarımla konuştuğumda bana gururla ekmek yemediklerini söylüyorlar. Tabi ben, cevap olarak “o ekmek yenecek” diyorum. Tek bir besin ne size kilo aldırır, ne de kilo verdirir. Daha böyle mucizevi bir besin bulunamadı. Yapılan araştırmalarda ekmek tüketmemek tatlı krizlerine neden olduğunu bir önceki yazımda anlatmıştım. Şimdi ben diyet yapıyorum ve tatlı krizlerim oluyor diyen insanlar buradaysa onlara soruyorum “Bugün ekmek tükettiniz mi ? “ 

2- AÇ KALARAK VE ARA ÖĞÜN YAPMAYARAK KİLO VERİLİR

Çoğu insan aç kalarak kilo vereceğini düşünür. Evet diyetin başında diyelim ki kilo verdiniz ya sonra?? Uzun süre açlık sonrası metabolizma yavaşlar ve yağ deposunu arttırmaya başlar. Hatta yediğiniz en ufak yiyecek bile yağ olarak depolanır. Hem metabolizmanız yavaşladı hem de yağ deponuz arttı. Bu kötülüğü kendinize neden yapıyorsunuz? Aslında diyet denildi mi akla aç kalmak, yemek tüketmemek ve sevdiğiniz besinleri bir daha tüketmemek gibi bir algı oluşabilir. Bakın size bunun nasıl yanlış olduğunu açıklıyorum. Biz diyetisyenler sizi aç bırakmıyoruz, diyet yaparak aç kalmazsınız. Tam aksine daha sağlıklı yeterli ve dengeli beslenirsiniz. Diyette “YASAK YOK, PORSİYON ÖLÇÜSÜ VAR!

 

3- SEBZE VE MEYVE YİYEREK ZAYIFLANIR

Tek besine dayalı diyetlerde vücudun ihtiyaçları tam olarak karşılanmaz. Düşünün vücudunuz bir makine eğer bir yere bakım yaparsanız, diğer yerler zamanla arıza verir ve makine bozulabilir. Diyette evet çok güzel vitamin – mineral alıyorsunuz, peki ya protein ve yağ nerede ? Vücudumuz  tam olarak bu ihtiyaçları karşılayamazsa metabolizma yavaşlar ve yağ kütleniz artmaya başlar.

 

4- AKŞAM 18.00’ DAN SONRA YEMEK YENMEMELİDİR

Her bireyin yaşam tarzı ayrıdır en basit örnekleri; uyanma, uyuma, işe gitme, derse gitme saatleri kişiden kişiye değişir. Evet 2 saat sonra yatacak birey için bu kural geçerli olabilir ama saat 20.00 kalkıp nöbet tutan bir güvenlikçiye veya saat 17.00 kalkıp derse giden bir öğrenciye saat 18.00’dan sonra yemek yeme diyemezsin. Kısacası anlatmak istediğim diyet kişiye özgüdür ve kişinin günlük yaşamıyla uyumlu olmak zorundadır. Bu nedenle saat 18.00’dan sonra yemek yiyemezsin diye bir kural yok. 

 

5- SPOR YAPTIĞINIZ SÜRE İÇERİSİN İSTEDİĞİNİZİ YEMEKTE ÖZGÜRSÜNÜZ

İlk olarak şu konuda anlaşalım ki kilo vermek için spor yapılmaz. Sağlıklı bir yaşam için spor yapılır. Bugün ben çok yedim, akşam spora giderim ve yediklerimi yakarım düşüncesini aklınızdan çıkarın. Ben böyle düşünen kişiler için her zaman şunu söylerim “YANLIŞ BESLENMEYİ SPORLA DENGELEYEMEZSİNİZ.” Evet spor yaparak metabolizmanızı hızlandırabilirsiniz ama yapmak istediğiniz spor yaş, vücut tipi ve sağlık durumuza göre düzenlenmelidir. Genel olarak herkese tavsiye ettiğim en az 45 dakika yürüyüştür.

Dyt. Melisa KARATAŞ

 

 

Yorumlar
Adınız :
E-Mail :
Başlık :
Yorumunuz :
Güvenlik :
Değiştir  
Toplam 0 yorum. Tüm yorumları okumak için tıklayın.
Diğer yazıları...
Köşe Yazarları
 ‹ 
 › 
E-Mail Bülten Kaydı
Döviz Kurları
Arşiv Arama
- -
Anket
Bulancak Haber
CANLI YAYIN
CANLI YAYIN
GÜNDEM
Kadına Şiddet
Anayasa Haberleri
Trafik Kazaları
Yerel Seçimler
SPOR
Galatasaray
Fenerbahçe
Basketbol Haberleri
Şampiyonlar Ligi
SİYASET
Recep T. Erdoğan
Devlet Bahçeli
Kemal Kılıçdaroğlu
AKP Haberleri
EĞİTİM
A.Ö.L.
Eğitim Portalı
Eğitim Haberleri
Eğitim Bakanlığı
DÜNYA
Avrupa Haberleri
Amerika Gündemi
Suriye İç Savaş
Arıkan Meselesi