BİR YILDA YÜZ BEBEĞE PRECHTL ANALİZ YAPIYOR


Bu haber 2018-06-20 09:38:37 eklenmiş ve 2192 kez görüntülenmiştir.

Riskli bebeklerin gelişimi yakından takip edilerek Cerebral Palsy erken teşhis edilebilir

TÜRKİYE SPASTİK ÇOCUKLAR VAKFI

BİR YILDA YÜZ BEBEĞE PRECHTL ANALİZ YAPIYOR

Riskli bebek olarak tanımlanan ve çeşitli nedenlerden dolayı engelli olma riski taşıyan bebeklerde erken dönemde başlanan fizyoterapi büyük önem taşıyor. 0-6 ay arasındaki riskli bebeklere yapılan Prechtl Analizi ile oluşabilecek engellilik durumları önlenebilmekte veya engel seviyesini azaltmak mümkün.

37. doğum haftasından önce prematüre doğan ve düşük ağırlıkta doğan, uzun süre kuvözde kalmış, beyin kanaması, solunum ve kalp problemleri gibi doğum öncesi, doğum sırası ve doğum sonrasında yaşanan çeşitli sorunlar ile nörolojik açıdan gelişme geriliği görülebilecek bebeklere “Riskli Bebek” deniyor. 0-3 yaş aralığı, insan hayatında beynin en hızlı geliştiği dönem olduğu için bu dönemde yapılan erken durum değerlendirmesi büyük önem taşıyor.

 

Cerebral Palsy ya da diğer gelişimsel bozuklukların erken dönemde tespit edilmesi, uygun müdahale ve tedavi seçeneklerinin belirlenmesini sağlıyor. Erken doğan ve riskli olarak tanımlanan her bebeklere uygulanabilen Prechtl Analiz ile gelişim tahmini yapılarak durum değerlendiriliyor.

 

Prechtl Analizin gelişim tahmini yapan bir yöntem olduğunu belirten Türkiye Spastik Çocuklar Vakfı Aile Danışma Merkezi Müdürü Pedagog Banu Bingöl; “Türkiye Spastik Çocuklar Vakfı olarak, yılda ortalama 100 bebeğe Prechtl Analiz yapıyoruz. Bu yöntem ile kesin tanı koyamıyoruz ancak yüksek riskli olarak belirlediğimiz bebeklerin büyük çoğunluğunun daha sonra Cerebral Palsy teşhisi aldığını gözlemliyoruz. Prechtl Analiz sonucu gelişimsel bozukluk tespit edilen bebekler için planlanacak uygun erken müdahale programları ile iyileşme ve daha iyi bir yaşam kalitesi sağlamak mümkün olabiliyor. Erken dönemde beynin kendini yenileyebilme yeteneğinden faydalanarak nörolojik hasarı olmayan bebeklerde yaşıtları ile uyumlu gelişimi yakalamayı, nörolojik hasarı olan bebeklerde ise gelişimi olabilecek en üst seviyeye getirmeyi hedefliyoruz” dedi.

 

Riskli bebeklerde hareketlerde azalma ve sertlik, kollar, bacaklar ve gövde kaslarında eş zamanlı olarak kasılıp gevşeme, bacaklarda ileri doğru uzatarak kasılma, gevşeme ve tekrar kasılma, akıcılığı olmadan karmakarışık ve düzensiz hareketler fark eden ailelerin doktora danışmaları ve Prechtl Analizi yaptırmaları gerektiğini belirten Bingöl, ayrıca bu uygulama ve müdahalenin muhakkak Prechtl Analiz sertifikasına sahip, pediatri alanında çalışmış, deneyimli, tipik ve atipik gelişimi çok iyi bilen, gözlem ve iletişim yetenekleri fazla olan, bebeğe yönelik standardize testleri bilen fizyoterapistlerce uygulanması gerektiğini ifade etti.

 

 

Detaylı bilgi için: Büşra Telli

Busra.telli@c-line.com.tr

0212 243 11 53

0542 293 59 42


ETİKETLER : BİR YILDA YÜZ BEBEĞE PRECHTL ANALİZ YAPIYOR bulancak haber i giresun haber bulancak giresun
Yorumlar
Adınız :
E-Mail :
Başlık :
Yorumunuz :
Güvenlik :
Değiştir  
Toplam 0 yorum. Tüm yorumları okumak için tıklayın.
Diğer SAĞLIK haberleri
Köşe Yazarları
 ‹ 
 › 
E-Mail Bülten Kaydı
Döviz Kurları
Arşiv Arama
- -
Anket
Bulancak Haber
CANLI YAYIN
CANLI YAYIN
GÜNDEM
Kadına Şiddet
Anayasa Haberleri
Trafik Kazaları
Yerel Seçimler
SPOR
Galatasaray
Fenerbahçe
Basketbol Haberleri
Şampiyonlar Ligi
SİYASET
Recep T. Erdoğan
Devlet Bahçeli
Kemal Kılıçdaroğlu
AKP Haberleri
EĞİTİM
A.Ö.L.
Eğitim Portalı
Eğitim Haberleri
Eğitim Bakanlığı
DÜNYA
Avrupa Haberleri
Amerika Gündemi
Suriye İç Savaş
Arıkan Meselesi