Halk ozanı Kadir Üstündağ'ya itibarını geri verelim.


Bu haber 2018-06-18 15:13:39 eklenmiş ve 1711 kez görüntülenmiştir.

Halk ozanı Kadir Üstündağ ve Heykeltıraş Eşber Karayalçın

 

Bulancaklı ünlü saz sanatçısı ve Halk ozanı Kadir Üstündağ’ın ebedi istiratgahı’nın düzenlenebilmesi ve bir anıt mezar ile sanatçımızın yaşatılabilmesi için; Bulancak Sanat Tiyatrosu’nun bir önceki Sanat Yönetmeni ve Ankara Devlet Tiyatrosu Sanatçısı  Şahin Ergüney ’in öncülüğü ve çabalarıyla Mimar Sinan Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Heykel Bölümü Heykeltıraşı Eşber Karayalçın; Kadir Üstündağ’ı ölümsüzleştirecek bir eser ortaya çıkarttı.   

 

 

Kadir Üstündağ, Bulancak Belediyesi’nde itfaiye şoförü olarak çalışırken, 5 Ağustos 1975 tarihinde vefat etmiş; o günden sonra mezar yeri konusunda hep bir belirsizlik yaşanmıştı. TRT arşivlerine kazandırdığı türkülerle ilgi odağı olan Ozan’ın mezar yerinin bilinmediği “Dere Boyu Kavaklar” türküsünü seslendiren ve her kesime sevdiren Barış Manço’nun vefatı sonrası eşi Lale Manço’nun ilçemize ziyaretinde ortaya çıkmıştı. Lale Manço o dönemlerde mezarını ziyaret etmek istemiş fakat mezar yerinin bilinmediği yanıtını alınca ziyaret edemeden ilçemizden ayrılmak zorunda kalmıştı.  Sanata ve sanatçıya vefasızlık olarak görülen bu duruma Şahin Ergüney “Ozanımızın mezarını bulmalı ve anıtlaştırarak bu vefasızlığı gidermeliyiz.” diyerek mezar yerinin bulunabilmesi için herkesten yardım beklediklerini açıklamıştır.

 

 

bulancakhaber.net Genel Yayın Yönetmeni Mehmet Yaşar o dönem Bulancak Sanat Tiyatrosu Sanat Yönetmeni ve Devlet Tiyatrosu Sanatçısı Şahin Ergüney ile bir araya gelerek Kadir Üstündağ’ın mezarını bulmak için çalışmalar başlatılmıştır.  Bu çalışma sonucunda Kadir Üstündağ’ın cenaze törenini yöneten o dönemin Orta Camii emekli imamı Ömer Akkaya mezar yerinin tam olarak tespit edilmesine yardımcı olmuş ve Ozan’ın yeri bulunmuştur. 40 yıl önceye dönen emekli imam Ömer Akkaya, Kadir Üstündağ’ın cenazesini çok az sayıda kişi tarafından kaldırıldığını,  cenazenin şehir mezarlığına kadar 5-6 esnaf tarafından taşındığını açıklamıştı. Hatta; o gün mezara bizzat kendisinin de  indiğini anlatan Ömer Akkaya mezar yerini tam olarak Mehmet Yaşar’a göstermişti. Ve bu şekilde ilçemiz tarihinde karanlık bir konu daha aydınlanmış Halk Ozanımızın yattığı yer kesin olarak belli olmuştu.

 

 

Kadir Üstündağ’dan alınan TRT arşivlerindeki 6 türkü zaman zaman onun ismi anons edilerek yayınlanmaya halen devam etmektedir. Tüm bunların yanı sıra Bulancak Sanat Tiyatrosu Genel Sanat Yönetmeni, Devlet Tiyatrosu Sanatçısı hemşerimiz Şahin Ergüney ‘in Ankara'da Heykeltıraş Eşber Karayalçın tarafından Kadir Üstündağ’a yakışır bir mezar yapılması için girişim başlatmış ve bu çalışma bu gün sonuç vermiştir. Siz değerli okuyucularımızla Heykeltıraş Eşber Karayalçın’ın eserini paylaşmanın heyecanını yaşıyoruz.  

 

 

bulancakhaber.net olarak bu aşamadan sonra ilçe idarecilerinin ve yöneticilerinin bu esere sahip çıkarak heykeltıraş Eşber Karayalçın’ın eserini mezarının bulunduğu yere yerleştirme çalışması başlatmasını diliyoruz. Bunca yıldır böyle bir değere gösteremediğimiz vefanın anısına gösterilmesi ve yetiştirdiğimiz bir değere itibarının bu şekilde iade edilmesi Bulancak’ı yüceltecektir. Hatta imkanlar içerisinde Sayın Lale Manço, Kültür Bakanı vb’ da içinde bulunduğu bir protokol katılımı ile anıt açılışının yapılması bile düşünülürse uygun bir davranış olacağı düşüncesindeyiz.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ETİKETLER : Halk ozanı Kadir Üstündağ Halk ozanı Kadir Üstündağ ve Heykeltıraş Eşber Karayalçın bulancak haber giresun haber giresun Bulancak Sanat Tiyatrosu Genel Sanat Yönetmeni Devlet Tiyatrosu Sanatçısı hemşerimiz
Yorumlar
Adınız :
E-Mail :
Başlık :
Yorumunuz :
Güvenlik :
Değiştir  
Toplam 0 yorum. Tüm yorumları okumak için tıklayın.
Diğer GERÇEK HAYAT HİKAYELERİ haberleri
Köşe Yazarları
 ‹ 
 › 
E-Mail Bülten Kaydı
Döviz Kurları
Arşiv Arama
- -
Anket
Bulancak Haber
CANLI YAYIN
CANLI YAYIN
GÜNDEM
Kadına Şiddet
Anayasa Haberleri
Trafik Kazaları
Yerel Seçimler
SPOR
Galatasaray
Fenerbahçe
Basketbol Haberleri
Şampiyonlar Ligi
SİYASET
Recep T. Erdoğan
Devlet Bahçeli
Kemal Kılıçdaroğlu
AKP Haberleri
EĞİTİM
A.Ö.L.
Eğitim Portalı
Eğitim Haberleri
Eğitim Bakanlığı
DÜNYA
Avrupa Haberleri
Amerika Gündemi
Suriye İç Savaş
Arıkan Meselesi