-Değerli Tarım, fındık üreticisine kazandırıyor


Bu haber 2017-10-20 10:00:34 eklenmiş ve 1095 kez görüntülenmiştir.

-Değerli Tarım, fındık üreticisine kazandırıyor

-Giresunlu üretici Sedat Telli, “4-5 ton olan fındık üretimim şimdiden 7 tonu aştı.”

-Ahmet Ali Kaş; “Fındığın verimi kadar kalitesi de önemli.”

 

Fındıkta son yıllarda verim ve kaliteyi arttırmak için uygulamaya konulan projeler üreticilerin daha fazla kazanmasını sağlıyor.

 

Ferrero Fındık tarafından yaklaşık 5 yıldan beri Değerli Tarım Uygulamaları kapsamında üreticilerle işbirliği yapılarak gerçekleştirilen çalışmalar Giresun’un Bulancak ilçesine bağlı İnece Köyü’nde Mustafa Hacıvelioğlu’na ait model bahçede hasat sonu toplantısı ile değerlendirildi.

 

Ferrero Değerli Tarım’ın bahçelerden sorumlu ziraat mühendisleri Olcay Yurt ve Ertan Özdemir ile sosyal sorumluluk uzmanları Tarık Yılmaz ile Ümit Özdemir’in yanı sıra

proje kapsamında  danışmanlık hizmeti verilen üreticiler Ahmet Ali Kaş ve Sedat Telli’nin de katıldığı toplantıda çalışmaların olumlu yönleri ile eksik kalan kısımları değerlendirildi.

 

Danışmanlık hizmeti alan model bahçe sahibi üretici Sedat Telli, yıllarca geleneksel yöntemlerle fındık üretimi yaptığını belirterek şunları söyledi:

“4.5 yıl önce iyi tarım uygulamaları danışmanlığı almaya başladım. Önceleri kurtlanmanın bile ne olduğunu bilmiyorduk. Gerçi eskiden bu kadar çeşitli kurtlar yoktu. Dededen kalma yöntemlerle, Eylül ve  Ekim aylarında  dip sulama ilacı atıyorduk. Şimdi hangi ilaçları, hangi gübreyi hangi zaman aralığında kullanacağımızı öğrendik. Budama ve bakımları daha iyi yapıyoruz.  Daha önceleri 3.5 ila 5 ton fındık alırken, danışmanlarımızın yönlendirmeleri ile bugün 7 ton fındık hasadı yapar hale geldim. Hedefim 10 tonun üzerine çıkmak. Bizlere yardımcı olanlara teşekkür ediyorum.”

 

Fındık üreticisi Ahmet Ali Kaş da, 1.5 yıl önce başladığı iyi tarım uygulamaları ve danışmaların yönlendirmeleri ile neler elde etiğini anlattı.

Kaş;   “Geçimimiz, mesleğimiz çiftçilik. Ferrero danışmanları ile 1.5 yıl önce tanıştım. Fındık üretimini eskilerden, babamızdan, dedemizden öğrendiğimiz şekilde yapıyorduk. Şimdi budamayı, gübrelemeyi, zirai mücadeleyi bilimsel olarak öğrenmiş olduk. Benim için fındığın çok olması kadar kalitesi de önemli.  Toprak, yaprak analizlerini yapıyorlar. Bize verilen takvime göre bahçelerimizde çalışma yapıyoruz. Ferrero tarafından verilen danışmanlık sayesinde hem ürün artışı sağlıyor, hem de kaliteli fındık elde ediyoruz” dedi.

 

-FERRERO görevlileri de memnun…

 

Ferrero Zirai Danışmanı Ziraat Mühendisi Olcay Yurt ise, bölgede danışmanlık verilen üreticiler dışında oluşturulan model fındık bahçesinde doğrudan uygulama yaptıklarına dikkat çekerek şu bilgileri verdi:

 “Üreticilerimizden hasat sonrası bahçelerini terk etmemelerini bekliyoruz. Eylül’den itibaren Kasım sonuna kadar,  bahçelerine girip, çok önemli olan hasat sonrası temizliği ve bakımı yapmalılar. Hayvan gübresinin nasıl ıslah edilip nasıl bitkisel kompas edileceği ile ilgili çalışma yapıyoruz. Üreticilerimiz ahır gübresini yanlış kullanıyor. Çünkü üreticimiz ahırlardan, mandıralardan aldığı taze gübreyi bahçesine atıyor. Bu yanlış bir yöntem. Bizler üreticilerimize hayvan gübresini nasıl kompas haline getirip, nasıl uygulama yapacaklarını anlatıyoruz ve model bahçemizde uygulamalı olarak gösteriyoruz. Üreticilerimizin önemli bir bölümü, çok dal, çok fındık yapar zannediyor. Dalları azaltıp, üretimi artırmıyorlar. Üreticilerimize uç budama ve derin budamanın önemini anlatıyoruz. Güzel sonuçlar aldığımızda, bizler de, üreticilerimiz de mutlu oluyor.”

 

Ferrero Sosyal Sorumluluk Danışmanı Ümit Özdemir ise ; “Tarımda insanların sosyal hakları, çocuk işçiliği, işçi sözleşmesi, yabancı tarım işçiliği, sağlık ve konaklama koşulları sosyal danışmanlığın genel konularıdır. Tarımda sağlık koşulları açısından zirai ilaçlamada maske, gözlük ve tulum kullanımını özellikle tavsiye etmekteyim. Üreticilerimize görev alanımıza giren konularda gerekli bilgi aktarıyoruz. Üreticilerimizin bu uyarıları dikkate alacak şekilde çalışma yapmaları da bizi mutlu ve umutlu ediyor” şeklinde konuştu.

ETİKETLER : - Değerli Tarım fındık üreticisine kazandırıyor bulancak haber giresun haber bulancak giresun
Yorumlar
Adınız :
E-Mail :
Başlık :
Yorumunuz :
Güvenlik :
Değiştir  
Toplam 0 yorum. Tüm yorumları okumak için tıklayın.
Diğer EKONOMİ haberleri
Köşe Yazarları
 ‹ 
 › 
E-Mail Bülten Kaydı
Döviz Kurları
Arşiv Arama
- -
Anket
Bulancak Haber
CANLI YAYIN
CANLI YAYIN
GÜNDEM
Kadına Şiddet
Anayasa Haberleri
Trafik Kazaları
Yerel Seçimler
SPOR
Galatasaray
Fenerbahçe
Basketbol Haberleri
Şampiyonlar Ligi
SİYASET
Recep T. Erdoğan
Devlet Bahçeli
Kemal Kılıçdaroğlu
AKP Haberleri
EĞİTİM
A.Ö.L.
Eğitim Portalı
Eğitim Haberleri
Eğitim Bakanlığı
DÜNYA
Avrupa Haberleri
Amerika Gündemi
Suriye İç Savaş
Arıkan Meselesi