Fındık Mevsimin de çocuk işçi

Fındık Mevsimin de çocuk işçi
Bu haber 2015-08-09 21:01:10 eklenmiş ve 960 kez görüntülenmiştir.

 

 

Fındık Mevsimin de çocuk işçi

 

 

Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğü fındık toplama mevsiminin başladığı şu günlerde fındık bahçelerinde çocuk işçi çalıştırılmamasıyla ilgili bir açıklama yaptı. 

 

 

         Anayasanın 50. maddesinde, 4857 Sayılı İş kanunun 71. maddesinde, İlköğretim ve Eğitim Kanununun 59. maddesinde 15 yaşını doldurmamış çocukların çalıştırılmaması amir hükümlerdir.

 

Ülkemizin de taraf olduğu  182 Sayılı Uluslararası İLO Sözleşmesinde de çocukların çalıştırılamayacağı belirtilmektedir.

 

Hollanda devlet televizyon kanallarından biri olan Hollanda-1 Kanalında “Türk Çocukları Bizim Fındığımız İçin Çalışıyor” başlığıyla yayınlanan ve Türkiye’deki fındık bahçelerinde çocukların çalıştırıldığına yönelik iddialarda bulunulan program, ülkemizin dışarıdaki imajının olumsuz etkilenmesine neden olmuştur.

 

Bu tür olumsuzluklara meyan vermemek için; Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığınca hazırlanan  “ Karadeniz Bölgesi Fındık  Üretilen İlerde  Mevsimlik Tarım İşçilerinin Çocuklarının Bahçeden Uzak Tutulmasına Yönelik 2011 Yılı Eylem Planı” gereğince Giresun İlinde çocukların fındık bahçelerinde çalışmalarının önlenmesi amacıyla Valiliğimizce oluşturulacak denetleme grupları ve kolluk kuvvetlerince  denetimler yapılacaktır.

 

Fındık bahçelerinde çocuk işçi çalıştıranların tespit edilmesi halinde 4857 Sayılı İş Kanunun 104 maddesinde belirtilen 1.478 TL. ceza uygulaması cihetine gidilecektir.

 

Ayrıca denetimler sonunda yabancı uyrukluların çalıştırıldığının tespiti halinde 4817 sayılı Kanunun 21. Maddesi gereğince çalışma izni bulunmadan yabancıyı çalıştıran işverene her bir yabancı için 8.368 TL. ,çalışma izni olmaksızın bağımlı çalışan yabancıya da 836 TL. ceza uygulaması cihetine gidilecektir.

 

 

Fındık üreticilerinin ve Mevsimlik  Tarım İşçilerinin mağdur olmamaları için gerekli hassasiyeti göstermeleri ilanen duyurulur.

ETİKETLER : buşlancak haber giresun haber bulancak çocuk Fındık Mevsimin de çocuk işçi
Yorumlar
Adınız :
E-Mail :
Başlık :
Yorumunuz :
Güvenlik :
Değiştir  
Toplam 0 yorum. Tüm yorumları okumak için tıklayın.
Diğer GÜNCEL haberleri
Köşe Yazarları
 ‹ 
 › 
E-Mail Bülten Kaydı
Döviz Kurları
Arşiv Arama
- -
Anket
Bulancak Haber
CANLI YAYIN
CANLI YAYIN
GÜNDEM
Kadına Şiddet
Anayasa Haberleri
Trafik Kazaları
Yerel Seçimler
SPOR
Galatasaray
Fenerbahçe
Basketbol Haberleri
Şampiyonlar Ligi
SİYASET
Recep T. Erdoğan
Devlet Bahçeli
Kemal Kılıçdaroğlu
AKP Haberleri
EĞİTİM
A.Ö.L.
Eğitim Portalı
Eğitim Haberleri
Eğitim Bakanlığı
DÜNYA
Avrupa Haberleri
Amerika Gündemi
Suriye İç Savaş
Arıkan Meselesi